Situat în Bulevardul Dacia Nr. 12, Muzeul Naţional al Literaturii Române adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video de o valoare inestimabilă.

Casa Scarlat Kretzulescu

Casa monument ce adăposteşte Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost construită de marele vornic Alexandru Villara în anul 1839 în mahalaua Popa Cosma. Era considerată una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului. Villara i-a oferit-o drept zestre fiicei sale la căsătoria acesteia cu Scarlat Al. Kretzulescu. Muzeul a fost fondat in 1 iunie 1957 de academician Dumitru Panaitescu Perpessicius. În ultimii ani clădirea Muzeului a fost retrocedată proprietarilor ei. Aceştia nu au reuşit să se înţeleagă cu reprezentanţii Primăriei.

Ioan Cristescu, actualul Director al Muzeului ne-a declarat ieri: „Situaţia noastră şi a patrimoniului existent în Muzeu este disperată. Municipalitatea nu a reuşit să găsească o soluţie de dialog cu actualii proprietari ai clădirii. Nici nu ni s-a repartizat un sediu nou. Săptămâna trecută, vineri, consilierii de la Primărie au respins solicitarea noastră de fonduri pentru viitoarea mutare a patrimoniului. Ei nu au înţeles că multe obiecte de patrimoniu nu se pot muta ca un mobilier oarecare. Gazele din clădire au fost oprite de mai multă vreme. Miercuri (ieri n.r.) s-a oprit şi apa. Iar peste câteva zile, tocmai când vom aniversa 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, am fost anunţaţi că se va opri şi lumina. S-a închis şi tradiţionalul restaurant. După câte am auzit eu vor fi mişcări de protest”.