Evenimentul Zilei > Actualitate > Muzeul Literaturii Române, evacuat de ziua lui Eminescu
Muzeul Literaturii Române, evacuat de ziua lui Eminescu

Muzeul Literaturii Române, evacuat de ziua lui Eminescu

Situația este disperată: gazele și apa s-au oprit, nu există un sediu nou, iar comorile muzeului riscă să ajungă în stradă.

Situat în Bulevardul Dacia Nr. 12, Muzeul Naţional al Literaturii Române adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video de o valoare inestimabilă.

Casa Scarlat Kretzulescu

Casa monument ce adăposteşte Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost construită de marele vornic Alexandru Villara în anul 1839 în mahalaua Popa Cosma. Era considerată una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului. Villara i-a oferit-o drept zestre fiicei sale la căsătoria acesteia cu Scarlat Al. Kretzulescu. Muzeul a fost fondat in 1 iunie 1957 de academician Dumitru Panaitescu Perpessicius. În ultimii ani clădirea Muzeului a fost retrocedată proprietarilor ei. Aceştia nu au reuşit să se înţeleagă cu reprezentanţii Primăriei.

Ioan Cristescu, actualul Director al Muzeului ne-a declarat ieri: „Situaţia noastră şi a patrimoniului existent în Muzeu este disperată. Municipalitatea nu a reuşit să găsească o soluţie de dialog cu actualii proprietari ai clădirii. Nici nu ni s-a repartizat un sediu nou. Săptămâna trecută, vineri, consilierii de la Primărie au respins solicitarea noastră de fonduri pentru viitoarea mutare a patrimoniului. Ei nu au înţeles că multe obiecte de patrimoniu nu se pot muta ca un mobilier oarecare. Gazele din clădire au fost oprite de mai multă vreme. Miercuri (ieri n.r.) s-a oprit şi apa. Iar peste câteva zile, tocmai când vom aniversa 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, am fost anunţaţi că se va opri şi lumina. S-a închis şi tradiţionalul restaurant. După câte am auzit eu vor fi mişcări de protest”.