Evenimentul ZileiPoliticaPlanul lui Mugur Isărescu de a recupera Tezaurul de la ruși. Lovitura primită de Moscova, la care nimeni nu se aștepta

Planul lui Mugur Isărescu de a recupera Tezaurul de la ruși. Lovitura primită de Moscova, la care nimeni nu se aștepta

Planul lui Mugur Isărescu de a recupera Tezaurul de la ruși. Lovitura primită de Moscova, la care nimeni nu se aștepta
Guvernatorul BNR provoacă autoritățile române. Mugur Isărescu a propus să se facă un film, care să fie trimis ulterior către Viasat History. Recent, în posesia BNR au intrat mai multe documente care atestă detaliile trimiterii Tezaurului României la Moscova.

„Cred că ar trebui să facem o carte simplă, cu fotografii clare, frumoase, sau un film pe care să-l ducem la Viasat History. Este istoria totuşi a 92 de tone de aur în monedă. Până în Primul Război Mondial funcţiona etalonul aur, nu lingouri, monede şi rezervele de aur se ţineau în monede. Deci în afară de valoarea aurului de 3 miliarde de euro mai este şi un miliard în valoare numismatică", a declarat Isărescu.

Mugur Isărescu s-a aflat, joi, la Simpozionul „Cristian Popişteanu”, unde tema principală de discuție a fost reprezentată Tezaurul României, aflat la ruși. „Tezaurul BNR evacuat la Moscova – un bilanţ istoriografic şi un studiu de caz” este numele simpozionului.

Guvernatorul Băncii Naționale a României mizează pe faptul că o mediatizare internațională ar putea crește șansele țării noastre de a-și recupera tezaurul.

În martie, BNR a anunțat că a intrat în posesia unor documente care atestă cum reprezentanții Băncii din 1941 au făcut un inventar pentru conducerea statului român, referitor la Tezaurul pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 – 1917.

 


Accesează: