Evenimentul Zilei > International > MTI: În Ungaria, restricţiile vor fi menţinute încă o lună (Viktor Orbán)
MTI: În Ungaria, restricţiile vor fi menţinute încă o lună (Viktor Orbán)

MTI: În Ungaria, restricţiile vor fi menţinute încă o lună (Viktor Orbán)

Restricţiile privind părăsirea locuinţelor şi măsurile stricte vor fi menţinute încă o lună, adică până la data de 11 ianuarie, a anunţat prim-ministrul Viktor Orbán pe pagina sa de socializare, în urma deciziei de luni a Grupului Operativ.

Regulile epidemiologice din Ajunul Crăciunului vor fi stabilite ulterior. Şeful guvernului a precizat că nu vor fi ridicate restricţiile privind părăsirea locuinţelor între orele 20:00 şi 05:00. “Dacă putem face o excepţie în seara de Ajun a Crăciunului, ceea ce ne dorim cu toţii, se va decide doar în data de 21 decembrie, având în vedere condiţiile de atunci”, a anunţat Orbán.

Acesta a adăugat că nu va exista vreo excepţie nici în data de 31 decembrie, ceea ce înseamnă că anul acesta nu pot fi organizate petreceri de Revelion şi nici petreceri pe străzi. Politicianul a subliniat că decizia a fost precedată de consultări cu epidemiologi şi oameni de ştiinţă care au sugerat, în unanimitate, menţinerea măsurilor stricte.

“Mi-au spus că este necesar să fim stricţi, deoarece Crăciun va fi şi anul viitor, acum este important ca noi să răzbim”, a afirmat Viktor Orbán. Premierul a confirmat că soluţia este vaccinul, care acum se află deja la o distanţă previzibilă. Înregistrarea pentru vaccinare începe marţi şi oricine doreşte să fie vaccinat poate aplica.

“Ne străduim ca cei din Ungaria să fie printre primii care vor fi vaccinaţi”, a explicat premierul. Cabinetul negociază cu toată lumea şi nu ţine cont nici de interese politice, nici de interesele companiilor internaţionale mari concurente.

Tot ceea ce contează este ca maghiarii să poată primi vaccinul cât mai rapid posibil şi în siguranţă, a anunţat totodată prim-ministrul ungar. Viktor Orbán a vorbit şi despre testarea selectivă în masă, care se desfăşoară deja de două săptămâni, şi a precizat că, săptămâna trecută, Ungaria a fost deja una dintre ţările cu cele mai multe teste efectuate. Premierul a mulţumit medicilor, asistenţilor medicali şi personalului didactic pentru munca depusă şi a solicitat tuturor să respecte regulile epidemiologice. “Să avem grijă unii de alţii, chiar şi în perioada sărbătorilor, pentru că fiecare viaţă contează!”, a afirmat în încheiere Viktor Orbán.

În Ungaria au fost confirmate ieri, 7 decembrie, 2.219 de noi cazuri de infectare cu coronavirus şi 136 de bolnavi şi-au pierdut viaţa. Numărul total al deceselor a crescut la peste 6.100, iar cel al cazurilor active de infectare este 175.000. Până în prezent, 75.000 de persoane s-au vindecat deja de coronavirus. În spitale sunt trataţi peste 8.000 de bolnavi de coronavirus, dintre care 656 sunt conectaţi la aparate de ventilaţie mecanică.

lendrefy/fmatei

Sursa: RADOR