Ditamai bulevardul a fost amenajat ilegal, fără avizele şi autorizaţiile necesare pentru astfel de lucrări. Este halucinant.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a anunţat că depune o plângere penală împotriva Primăriei Capitalei pentru lucrările realizate recent pe Calea Victoriei, unde s-a amenajat o pistă de biciclete şi au fost modernizate trotuarele. Instituţia responsabilă de respectarea normelor şi legislaţiei în construcţii a constatat că administraţia Oprescu a făcut o serie de lucrări pentru care nu existau autorizaţiile şi avizele impuse de lege.

Stâlpii din piatră plantaţi pe trotuar şi mobilierul urban s-au montat ilegal, fără respectarea legislaţiei. Culmea, primăria a finanţat lucrări neautorizate în condiţiile în care tot ea trebuia să-şi emită autorizaţia de construcţie necesară.

Este ca şi cum nişte agenţi dintr-o secţie de poliţie s-ar apuca să fure din buzunarele colegilor sau ale celor care vin cu reclamaţii la sediul Poliţiei şi apoi tot ei ar face cercetările în dosarele respective pentru furt. Situaţia este cu atât mai scandaloasă cu cât firmele şi persoanele fizice care au de făcut lucrări de construcţii trec printr-un adevărat infern birocratic, pentru a respecta legislaţia din domeniu. Un simplu cetăţean, care are de făcut o banală lucrare, până să se poată apuca efectiv de treabă iroseşte o grămadă de timp şi foarte mulţi bani pentru a obţine toate avizele şi autorizaţiile necesare.

Dacă un astfel de cetăţean îşi permitea să facă ce a făcut Primăria Capitalei, pe Calea Victoriei, îl lua „mama lui proces-verbal”. Evident, vorbesc despre un privat fără relaţii prin primărie.

Cu totul altfel stă treaba când e vorba de cetăţenii complicaţi, care au ştiut unde şi cum să ungă pentru a putea să facă orice, fără vreo oprelişte. Cu aceşti şmecheri treaba stă total diferit. Va reamintesc cazul concret al consilierului personal al primarului Oprescu, Solomon Wigler, care luase şpagă pentru a grăbi autorizarea unui sens giratoriu.

Primarul însuşi este acuzat că încasa procente fixe din lucrările executate pentru Primăria Capitalei. Ajungem, astfel, la explicaţia cea mai logică pentru situaţia absolut halucinantă constatată pe Calea Victoriei. Era foarte simplu pentru Primăria Capitalei să emită şi să obţină toate avizele şi autorizaţiile necesare, dacă totul era în regulă cu lucrările efectuate în plus acolo.

Nu există vreun motiv normal pentru care, atunci când e vorba de o astfel de investiţie, parte din lucrări să fie autorizate şi altă parte să se facă în condiţii ilegale. Singura explicaţie logică este că lucrările neautorizate au fost ulterior „comandate” şi că cei care au făcut „comanda” aveau motive dubioase să nu fie bine reflectate aceste lucrări în autorizaţiile şi avizele legale. Asta dacă nu cumva responsabilii de această lucrare nu sunt atât de incompetenţi încât nu ştiau pentru ce trebuie autorizat şi ce nu trebuie autorizat. Greu de crezut, dar nu imposibil.

Cert este ca în unele cazuri penale instrumentate de procurorii care combat corupţia s-a dovedit că metoda suplimentării lucrărilor efectuate pe proiecte publice, după finalizarea licitaţiilor, este un mod de operare folosit intens de mafiile din administraţiile locale.

Având în vedere situaţia judiciară complicată a primarului general şi a multor altor funcţionari importanţi din administraţia Oprescu, este rezonabil să ne întrebăm dacă nu cumva se ascunde alt caz de mită în spatele lucrărilor efectuate fără autorizaţii şi avize pe Calea Victoriei.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!