Evenimentul Zilei > Actualitate > Mossadul a dat o lovitură devastatoare Iranului. Israelienii râd de amenințările Teheranului
Mossadul a dat o lovitură devastatoare Iranului. Israelienii râd de amenințările Teheranului

Mossadul a dat o lovitură devastatoare Iranului. Israelienii râd de amenințările Teheranului

"Decizia Iranului de a îmbogăți uraniu cu până la 60% este un răspuns la atacul terorist nuclear al Israelului", a declarat președintele iranian Hassan Rouhani, miercuri.

Surse apropiate serviciilor de informații israeliene susțin, însă, că amenințările Teheranului sunt apă de ploaie, pentru că programul nuclear iranian a fost devastat

Iranul pur și simplu nu mai poate trece la îmbogățirea uraniului cu până la 60% la instalația nucleară din Natanz, susține site-ul israelian DebkaFile bazându-se pe informații furnizate de surse din serviciile secrete și armata israeliană.


Rusia avertizează dur SUA. „Să stea departe de Crimeea și de coasta noastră. Riscul este foarte mare”


O lovitură magistrală

Deși autoritățile iraniene au susținut că atacul asupra centrului nuclear iranian de la Natanz din 14 aprilie a produs dayne minore, realitatea e alta. Sursele DebkaFile afirmă că explozia a distrus în totalitate două dintre cele trei săli de îmbogățire a uraniului operate de centrifuge avansate.
Chiar și a treia centrifugă a fost scoasă din acțiune prin întreruperea fluxului de energie. Ca urmare a atacului, Iranul nu mai are cu ce să îmbogățească uraniul până la 60 la sută pentru că majoritatea centrifugelor avansate IR-6 au fost distruse în explozie.


Scandalul de pomină în UE! Comisia Europeană plătește sume uriașe pe “consultanță”


Aceleași surse susțin că materialul exploziv care a provocat deflagrația a fost plantat acum doi ani. Detonarea a fost declanșată de un semnal dat de la distanță.

Explozia a declanșat un uragan în Iran

Lovitura primită de programul nuclear iranian a provocat o ruptură majoră în interiorul puterii de la Teheran, inclusiv în conducerea Gărzilor Revoluției Islamice.
Șeful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, care este un apropiat al liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, este supus unui tir de reproșuri furioase. Ali Akbar Salehi este acuzat că nu a tratat în mod serios securitatea unor facilității cheie ale programului nuclear. Iranienilor nu le vine să creadă cum a ajuns să fie plantată o asemenea încărcătură explozivă în inima instalației sale nucleare. Și asta la numai nouă luni după ce prima lovitură asupra facilităților nucleare de la Natanz a distrus sala principală de producere a centrifugelor.

Sursele israeliene presupun că Iranul a lansat o investigație amănunțită pentru a descoperi toate carențele din sistemul său de securitate. Mai mult, s-ar fi lansat cercetări amănunțite în toate facilitățile nucleare itaniene pentru a verifica dacă nu cumva au fost plantate și acolo dispozitive explozive, scrie DebkaFile.

O țară UE dă 200 de euro românilor care vin în vacanță. Măsuri disperate pentru salvarea turismului