Moscova a BLOCAT patru dintre principalele site-uri ale opoziției

Moscova a BLOCAT patru dintre principalele site-uri ale opoziției

Trei dintre paginile web cele mai vehemente la adresa regimului de la Kremlin, precum și blogul opozantului Aleksei Navalnîi, au fost blocate astăzi de către Autoritatea rusă pentru controlul media, Roskomnadzor.

Blogul lui Navalnîi a fost restricționat din cauza faptului că opozantul se află în arest la domiciliu de luna trecută și nu are dreptul să utilizeze Internetul, susțin reprezentanții Roskomnadzor. Cu toate acestea, blogul a fost actualizat în mod regulat de către apropiaţi ai acestuia, lucru pe care Roskomnadzor îl consideră o "încălcare" a deciziei justiţiei.

Nici Kasparov.ru, creat de către campionul mondial la şah  și opozantul rus Garry Kasparov, nu putea fi accesat, pe motiv că "incită la activităţi ilegale şi la participare la adunări în masă care încalcă ordinea publică", o referire la manifestaţii ale opoziţiei.

Iar site-urile de ştiri critice la adresa Kremlinului, EJ.ru şi Grani.ru, nu puteau fi accesat, încă de aseară, de către utilizatorii din Rusia. Decizia Roskomnadzor survine la două zile de la concedierea redactorului-şef al celui mai vechi site de ştiri din Rusia, Lenta.ru, sub acuzația că a difuzat "materiale cu caracter extremist".

Ne puteți urmări și pe Google News

Blocarea accesului la site-uri se poate face, din luna februarie, pe baza unui ordin emis de către un procuror, fără a avea însă și o decizie a unui tribunal. În contextul în care marea majoritate a publicaţiilor şi posturilor de televiziune sunt controlate de către putere, Internetul rusesc este unul dintre puţinele mijloace prin care opozanţii se pot exprima.