În timpul Războiului Rece, bombardierele Tu-22 reprezentau o amenințare pentru portavioanele americane, mai ales din cauza rachetelor Kh-22 (cod NATO: AS-4Kitchen) pe care le purtau.

Aceste arme, cu o greutate de aproape șase tone, puteau fi folosite ca rachete antinavă, având o viteză de Mach 4,6 și o rază de acțiune de 600 km.

Versiunea modernizată a lui Tu-22, Tu-M3M, este în măsură să poarte o variantă mai performantă a acestei rachete, Kh-32 (sau X-32).

Potrivit descrierilor făcute de presa rusă, Kh-32 poate atinge 40 km altitudine înainte de a plonja către țintă, cu o viteză de ordinul Mach 5, având o autonomie de depășește 1000 km.

A fost concepută inițial pentru a înfrunta navele inamice. Oferă o capacitate semnificativă de atac împotriva portavioanelor ți poate fi angajată și contra împotriva țintelor strategice”, a declarat expertul rus Dmitri Kornev.

Însă, Tu-22 M3M poate îmbarca și o rachetă hipersonică. Ceea ce a confirmat, luni, o sursă din industria rusă de armament pentru agenția TASS.

„Recent, o nouă rachetă hipersonică a fost testată pe Tu-22M3. Racheta va face parte din gama de armement a bombardierului”, a declarat sursa respectivă, care a precizat că dezvoltarea noii arme a început „acum câțiva ani”.

Potrivit aceleiași surse, noua rachetă nu continuă „linia rachetei Kh-32” pentru că este „complet diferită”.
Acest oficial nu a dorit să precizeze caracteristicile acestei noi rachete hipersonice. Iar producătorul bombardierului, PJSC Tupolev, a refuzat să facă cel mai mic comentariu, în ciuda cererilor din partea TASS.

Declarațiile responsabilului rus confirmă însă o informație avansată în luna ianuarie de revista DSI, noua rachetă hipersonică putând fi o versiune a rahetei Kh-47M2 Kinjal, actualmente purtată de avioanele MiG-31K „Foxhound”, scrie Zone Militaire.

Racheta hipersonică Kinjal se bazează pe un model de rachetă ce echipează sistemul Iskander și are ca scop principal atacul navelor de mare tonaj, afirmă specialiștii occidentali.

Chiar dacă se află în faza de testare (și integrată pe aparatele MiG-31 modificate), se pare, iată, că va fi prezentă și la bordul bombardierelor strategice Tu-22 M3M.

Foto: opex360.com