Evenimentul ZileiEVZ SpecialMonstrul pe 6 roți care dă Rusia de gol. Manevrele lui Putin într-una dintre cele mai periculoase zone din Lume

Monstrul pe 6 roți care dă Rusia de gol. Manevrele lui Putin într-una dintre cele mai periculoase zone din Lume

Monstrul pe 6 roți care dă Rusia de gol. Manevrele lui Putin într-una dintre cele mai periculoase zone din Lume
Un supercamion observat în Republica Centrafricană trădează planurile militare anunțate de oficialii ruși în decembrie.

Un camion gigant, de 6 tone, Ural-432007-0111-31, un model rar și personalizat, ar fi deținut de un antreprenor militar privat sponsorizat de grupul Wagner, a fost văzut în apropiere de Bangui, în Republica Centrafricană.

Camionul special, mai cunoscut sub numele de Wagner-wagon, este folosit de luptătorii din grupul Wagner PMC (companie militară privată), contractori militari privați sponsorizați de Rusia și care desfășoară operațiuni în regiune.

Operațiuni militare secrete

Wagner este un antreprenor secret, ai cărui mercenari au jucat un rol foarte important în conflictele militare din Siria, Libia, Sudan și estul Ucrainei. Această companie militară privată este în prioprietatea lui Evgheni Prigozhin. Prigozhin un controversat om de afaceri rus. El a fost acuzat în Statele Unite ale Americii (SUA) pentru amestec în alegerile prezidențiale din 2016, câștigate de Donald Trump. Wagner este o acoperire pentru folosirea trupelor regulate rusești în zonele de conflict, conform jurnaliștilor de la defence-blog.

Publicația New York Times descrie compania Wanger ca fiind fără dubii o unitate armată a Ministerului Apărării din Rusia sau a serviciului de informații militare rusesc. Totul este mascat de guvernul rus, care utilizează forțele militare respective în conflictele în care este necesară discreția.

Rușii negau că vor trimite trupe

În ceea ce privește camionul Wagner, acest vehicul de luptă a fost văzut în trecut și în timpul conflictelor din Siria și Libia. Este un vehicul rus MRAP multifuncțional, modular, blindat, rezistent la mine dezvoltat de compania Evro Polis a lui Yevgeny Prigozhin, mai precizează sursa citată.

Camionul reprezintă cea mai bună dovadă că luptătorii Wagner operează în zonele de conflict ale Republicii Centrafricane. „Nu trimitem trupe, respectăm toate cerințele rezoluțiilor ONU”, declara în luna decembrie Mikhail Bogdanov, viceministrul rus de externe, după afirmațiile făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului din Africa Centrală, Ange Maxime Kazagui, care a vorbit despre trimiterea de „câteva sute” de soldați ruși în cadrul unui acord bilateral de cooperare.

 

 


Accesează: