Reforma bolnavei OMS, o pilulă amară pe care SUA trebuie să i-o bage pe gât cu forța

Reforma bolnavei OMS, o pilulă amară pe care SUA trebuie să i-o bage pe gât cu forța

Dacă neîncrederea publică și instituțională poate fi un simptom al unei boli grave, atunci se poate spune că Organizația Mondială a Sănătății este, fără niciun dubiu, grav bolnavă, scrie NationalInterest.

Companiile farmaceutice americane încep să primească undă verde în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului.

Și totuși, reacția plină de bâlbâieli a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spune foarte mult, la fel și refuzul său de a efectua o investigație transparentă asupra originilor chineze ale virusului. Deferența OMS față de Beijing i-a știrbit grav credibilitatea în ceea ce privește misiunea sa de apărare a sănătății și vieții.

Iar dacă neîncrederea publică și instituțională e un simptom clar al unei boli, atunci nu mai este nicio îndoială: OMS este suferindă. Ar putea diplomația coronavirusului condusă de SUA să o vindece?, se întreabă NI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu e surprinzător faptul că această cursă pentru dezvoltarea unui vaccin s-a transformat într-un joc de război al marilor puteri. În timp ce Statele Unite au adoptat politica încrederii, siguranței și eficienței, nu același lucru se poate spune despre concurenții săi strategici.

Vrând să repare daunele provocate de minciunile și dezinformările la care a recurs pentru a acoperi adevărul privind covid-19, Beijingul face un joc murdar, încercând să fure informații despre programele de vaccinare din SUA. Mai mult, a încercat să convingă guvernele să-și ofere proprii cetățeni drept cobai în schimbul primirii unui vaccin. Pe de altă parte, Guvernul rus a minimalizat numărul de decese provocate de covid-19, susținând în același timp afirmații neconfirmate cu privire la eficacitatea vaccinului său, Sputnik V.

Deși președintele Donald Trump a anunțat planul de a se retrage din OMS, următoarea administrație va dori să restabilească lucrurile. Dar „vindecarea” OMS de boala de care suferă nu va fi o misiune simplă.

Având în vedere că rivalii SUA au dat peste cap echilibrul unei planete, pentru a atinge obiectivele de vindecare a OMS, următoarea administrație americană și aliații săi ar trebui să se miște rapid pentru a administra un antidot occidental mai agresiv, deși unul greu digerabil de Organizație.

În timp ce vaccinurile din SUA sunt în producție, problema distribuirii acestora în întreaga lume rămâne fără răspuns. Călcâiul lui Ahile la răspunsul OMS rezidă în programul său, COVAX, care își propune să procure vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare. Doar că în prezent COVAX este gestionat greșit și subfinanțat sever, deoarece multe țări au rezerve cu privire la fiabilitatea și chiar la buna credință a OMS.

Fără o restructurare semnificativă, este puțin probabil ca COVAX să reușească.

Ca și in cazul unor pacienți bolnavi, și în cazul OMS tratamentele experimentale, în special cele care se abat de la practicile standard, pot fi primite cu suspiciune. În acest caz, pacientul s-ar putea chiar revolta, deși aces lucru ar pecetlui soarta OMS. Și ar determina alte țări să se asocieze cu SUA pentru inițiative independente de vaccinare.

Iar dacă acesta va fi cel mai grav efect secundar, atunci așa să fie. E o alternativă mult mai bună decât a lăsa soarta lumii în mâinile unei organizații compromise și ale aliaților săi de la Beijing, concluzionează publicația americană.