. Pesticidele sunt utilizate la combaterea buruienilor de peste 40 de ani. Principalul producător, „Monsanto”, susține că erbicidele sunt sigure, informeaază tvr.ro.

Erbicidele pe bază de glifosat, care ar fi cauzat îmbolnăvirea de cancer a unui grădinar din SUA, sunt ușor de găsit în magazinele din România. Agricultorii le preferă pentru că sunt eficiente împotriva buruienilor.

Cătălin Ionescu, inginer agronom și cultivă cereale pe 1.200 de hectare în județul Galați, a declarat că „E o substanță cu eficacitate deosebită. Ne protejează pe noi de extinderea unor plante a căror combatere este foarte greoaie în cultură”

Comisia Europeană a autorizat anul trecut folosirea glifosatului până în  anul 2022.

Ministerul Agriculturii a confirmat că a autorizat folosirea glifosatului. După cel mai recent scandal, organzația „Greenpeace” a cerut însă interzicerea substanței plecând de la decizia unui juriu din SUA care a obligat Monsanto să plătească aproape 300 de milioane de dolari unui client bolnav de cancer.

Decizia a fost însă contestată de către Monsanto

Pentru a preveni situațiile de risc, specialiștii recomandă folosirea erbicedelor pe bază de glifosat după rețetă și doar cu echipament de protecție.