"Falcon a aterizat!", a anunţat comentatorul TV, în aplauzele şi strigătele de bucurie ale sutelor de invitaţi de la centrul de comandă Hawthorne din California.

Compania americană SpaceX a reuşit să recupereze prima treaptă a lansatorului său spaţial Falcon 9, după o aterizare reuşită la punct fix. Cu ajutorul motoarelor sale, care i-au încetinit coborârea, prima treaptă a aterizat lent, la 11 minute după decolare, în poziţie verticală.

“Nu-mi vine să cred", a declarat Elon Musk, într-o teleconferinţă, după lansare. "Cred că acesta este un moment revoluţionar. Nimeni nu a readus până acum intact pe Terra un lansator de clasă orbitală", a explicat magnatul americano-canadian de origine sud-africană.

 

 

Recuperarea primei trepte a rachetelor din gama Falcon 9 va permite companiei SpaceX să efectueze economii substanţiale în viitor. Compania americană încercase în mai multe reprize, până acum fără succes, să readucă pe Terra o parte a lansatorului, după o coborâre lentă, la punct fix, pe o barjă pe ocean.

La rândul ei, NASA a salutat această performanţă, pe contul ei de Twitter: "Felicitări, SpaceX, pentru faptul că aţi readus cu bine pe Terra prima treaptă a lansatorului vostru!".

SpaceX are un portofoliu de comenzi de aproape 60 de lansări spaţiale, valorând circa şapte miliarde de dolari, pe care trebuie să le efectueze pentru companii comerciale, NASA şi alte agenţii.