Dacă mandatul de arestare nu va fi contestat la Curtea de Apel Chișinău sau dacă contestația va fi respinsă, autoritățile din Republica Moldova vor lua în discuție posibilitatea ca Plahotniuc să fie dat în urmărire internațională.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc este anchetat de PCCOCS pentru escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea unei grupări criminale, potrivit realitatea.md. Potrivit sursei citate, două din aceste infracțiuni sunt înscrise, conform legii moldovene, în catregoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă închisoare de până la 15 ani.

Ion Caracuian, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a declarat că Ancheta are legătură cu noile capete de acuzare formulate împotriva lui Plahotniuc, în dosarul furtului miliardului.

Pe 18 mai, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că Vladimir Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 milioane de dolari în mod fraudulos, suma fiind folosită pentru achiziția mai multor pachete de acțiuni la o serie de companii de stat.