Evenimentul Zilei > International > Mohamed, peste tot. În Berlin, în toată Europa
Mohamed, peste tot. În Berlin, în toată Europa

Mohamed, peste tot. În Berlin, în toată Europa

Mohamed a fost cel mai popular prenume ales pentru copiii din Berlin, anul trecut. Fenomenul privește și alte mari orașe occidentale.

Este rezultatul unui studiu realizat de Gesellschaft für Deutsche Sprache (Societatea pentru limbă germană), care a luat în calcul toate variantele ortografice ale prenumelui Mohamed și variante precum Mehmet, acesta devenind prenumele cel mai popular dat băieților la naștere în capitala Germaniei.

Peste un milion de migranți din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, din care mulți de origine islamică, au intrat în Germania, după ce cancelarul Angela Merkel a deschis porțile țării în 2015.

Societatea pentru limbă germană a arătat și că prenumele Mohamed este și cel mai popular din primele zece prenume în 16 landuri din Germania.

În Bremen, Mohamed este al treilea cel mai popular prenume dat băieților nou născuți. În Hamburg, Hesse, Sarra și Renania de Nord-Westfalia, prenumele Mohamed este unul din cele mai frecvente în statisticile din 2018.
Andrea Ewels, director general al Societății pentru limba germană, a declarat că această creștere a popularității prenumelui Mohammed este „bineînțeles legată de valul de imigrație”.

În Germania, cele mai popular prenume date băieților sunt: Ben, Elias, Maximilian, Alexander și Paul.
În cazul fetelor, Emma se află în fruntea listei, urmată de Hannah, Mia, Sophia și Emilia.

Chiar dacă nu a reușit să ajungă în cele mai curente zece prenume la nivel național, Mohamed a reușit în numai un deceniu să crească statistic de-o manieră spectauloasă, potrivit unui raport din 2017: de pe locul 97 pe locul 24 în clasamentul celor mai populare prenume date băieților.

Schimbări similare au avut loc și în alte țări din Europa care au cunoscut valuri de migrație similare cu cele din Germania. În Austria vecină, Mohamed era, în 2017, al treilea cel mai popular prenume dat băieților. În seprembrie 2018, potrivit Institutului național francez de statistică, prenumele Mohamed era cel mai popular în periferiile pariziene, des populate de emigranți. În Marea Britanie, statisticile publicate de guvern au arătat că, de zece ani, Mohamed este cel mai popular prenume din zece, în Anglia și în Țara Galilor.