Moderna dezvoltă un vaccin împotriva cancerului de piele. Riscul de răspândire a bolii este redus cu peste 60%

Moderna dezvoltă un vaccin împotriva cancerului de piele. Riscul de răspândire a bolii este redus cu peste 60% Sursa foto: Arhiva EVZ

Moderna Inc și Merck & Co au dezvoltat un vaccin experimental pe bază de ARNm care reduce riscul ca cel mai mortal tip de cancer să se răspândească cu 65% față de tratamentul cu o imunoterapie. Vaccinul încă este studiat de specialiștii celor două companii.

Moderna Inc și Merck & Co au anunțat luni, 5 iunie, că lucrează la un vaccin experimental pe bază de ARNm care poate reduce riscul de răspândire cu 65% în cazul cancerului de piele. Reprezentanții companiei Moderna iau în calcul varianta de a solicita o aprobare mai rapidă din partea autorităților de reglementare pentru acest tratament. Rezultatele studiului aflat în stadiu intermediar au fost prezentate la reuniunea Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago.„O parte din incertitudinea reziduală pare să dispară cu privire la această potențială opțiune”, declarat președintele Moderna, Stephen Hoge. Datele au fost obținute în urma unui experiment din timpul studiului. Cercetătorii au explicat că vaccinul ARNm personalizat și administrat în combinație cu Keytruda de la Merck reduce riscul de deces sau de recidivă a melanomului cu 44%, comparativ cu Keytruda singur.Noile descoperire se adaugă dovezilor strânse în ultimul timp privind tehnologia ARNm, care a devenit din ce în ce mai cunoscută în timpul pandemiei de COVID-10. Noua tehnologie poate să fie folosită pentru a realiza vaccinuri personalizate care antrenează sistemul imunitar să atace tipul specific de celule canceroase din tumorile unui pacient. Oamenii de știință încearcă de zeci de ani să creeze vaccinuri pentru tratarea cancerului, dar au fost înregistrate puține succese.

Cum funcționează noul vaccin pentru cancer cu ARNm

Oamenii de știință au explicat că vaccinurile cu ARNm pot fi produse doar în opt săptămâni, iar combinate cu medicamente care stimulează sistemul imunitar pot duce la o nouă generație de terapii împotriva cancerului. Jane Healt, director care supraveghează dezvoltarea tratamentelor împotriva cancerului la Merck, a declarat că speră ca noile vaccinuri să reprezinte „o paradigmă de tratament complet nouă în cancer, care va fi mai bine tolerată și unică pentru tumorile individuale ale pacienților”.

Studiul realizat de Moderna se află în faza trei de confirmare, iar reprezentanții companiei speră să îl finalizeze în al treilea trimestru al acestui an. Vaccinurile dezvoltate de Moderna și Merck viează toate mutațiile care sunt prezente doar pe tumori. În urma administrării vaccinului, sistemul imunitar poate ucide celulele canceroase și lasă nevătămat țesutul sănătos. Medicii au explicat că tumorile vor fi îndepărtate, iar compoziția genetică este cartografiată cu ajutorul secvențierii ADN.

Este important de precizat că cele două companii folosesc inteligența artificială pentru a prezice care mutații vor fi cele mai eficiente ținte. Mutațiile sunt folosite pentru a realiza un vaccin individualizat care să le vizeze doar pe cele din tumora pacientului. Pacienții primesc, de cele mai multe ori, și o imunoterapie, care blochează un mecanism pe care cancerul îl folosește să se ascundă în sistemul imunitar, informează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News