Medicamentul Tagrisso, produs de AstraZeneca, reduce riscul de deces la unii pacienţi cu cancer pulmonar operat. Studiu clinic

Medicamentul Tagrisso, produs de AstraZeneca, reduce riscul de deces la unii pacienţi cu cancer pulmonar operat. Studiu clinicPastila. Sursa foto Arhiva EVZ

Tagrisso, un medicament folosit în tratamentul cancerului de plămâni şi produs de AstraZeneca, a redus riscul de deces cu peste jumătate la pacienţii cu o anumită formă de cancer şi care au fost diagnosticaţi suficient de devreme pentru a le fi extirpată chirurgical tumora, potrivit datelor unui studiu clinic.

Datele unui studiu global realizat în urmă cu zecei ani a arătat că administrarea medicamentului osimertinib după o intervenţie chirurgicală a redus cu 51% riscul de deces al pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar.

Rezultatele studiului realizat de experții de la Universitatea Yale au fost prezentat la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (Asco) din Chicago. Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Aproximativ 1,8 miloane de bolnavi mor în fiecare an din această cauză.

„În urmă cu treizeci de ani, nu puteam face nimic pentru aceşti pacienţi. Cincizeci la sută este o mare problemă în orice boală, şi cu siguranţă într-o boală precum cancerul pulmonar care a fost de obicei foarte rezistent la terapii”, a spus dr. Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Center. În acest studiu au fost implicate persoane cu vârste cuprinse între 30 și 86 de ani, care proveneau din 26 de țări. Cercetătorii au analizat modul în care pilula îi poate ajuta pe pacienți.

Concluziile studiului

Toate persoanele care au participat la studiu aveau o mutație a generei EGFR, care se găsește în aproximativ 25% din cazurile de cancer pulmonar înregistrate la nivel global. Această mutație este mult mai frecventă în cazul femeilor decât la bărbați, dar și în cazul persoanelor care nu au fumat niciodată sau au fumat mai puțin. Herbst a explicat că rezultatele studiului au confirmat concluziile unei cercetări făcute în trecut cu aceeași pilulă. De asemenea, specialistul a susținut că această pilulă reprezintă o „schimbare a practicii” și că ar trebui să devină „standardul de îngrijire” pentru pacienții cu cancer pulmonar cu mutaţia EGFR.

Herbst a mai adăugat că unii pacienți din Statele Unite, Marea Britanie, dar și din alte țări nu au acces la acest medicament și că toți bolnavii ar trebui să primească această pilulă. „Acest lucru întăreşte şi mai mult nevoia de a identifica aceşti pacienţi cu biomarkeri disponibili în momentul diagnosticării şi înainte de începerea tratamentului”.

Tratamentul cu osimertinib este cunoscut și sub numele de Tagrisso și este produs de AstraZeneca. Raportul realizat de cercetători a arătat că riscul de deces la pacienții cu cancer pulmonar a scăzut semnificativ. „Adjuvantul osimertinib a demonstrat un beneficiu de supravieţuire global fără precedent, foarte semnificativ statistic şi semnificativ clinic la pacienţi”, se mai precizează în raport.

Pacienții pentru care pilula funcționează cel mai bine

Studiul a arătat că 88% dintre pacienți care au luat această pilulă în fiecare zi, după ce tumoarea le-a fost extirpată, erau încă în viață în următorii cinci ani, comparativ cu 78% dintre bolnavii tratați cu placebo. Cercetătorii au făcut o analiză asupra tuturor subgrupurilor de studiu, inclusiv asupra celor cu cancer pulmonar în stadiul unu, doi și trei. Aproximativ 60% dintre pacienți au făcut chimioterapie, iar în cazul lor a fost observată supravieţuirea datorată osimertinibului.

„Este greu de exprimat cât de importantă este această descoperire şi cât de mult a fost nevoie pentru a ajunge aici. Acest lucru arată o îmbunătăţire fără echivoc, extrem de semnificativă a supravieţuirii”, a spus Dr. Nathan Pennell, un expert Asco care nu a fost implicat în studiu. De asemenea, cercetătorii au subliniat că descoperirile pe care le-au făcut au avut un mare impact asupra pacienților care suferă de cancer pulmonar, potrivit The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News