Cancerul doare. Medicii oncologi vorbesc despre simptomele pe care le au pacienții diagnosticați cu această boală cruntă

Cancerul doare. Medicii oncologi vorbesc despre simptomele pe care le au pacienții diagnosticați cu această boală cruntăCancer Sursa: Feng Yu | Dreamstime.com

Una dintre cele mai sonore întrebări legate de cancer este dacă acesta doare sau dacă este o boală mută. Medicii oncologi explică unele simptome, însă ei precizează că este dificil de răspuns la această întrebare, asta pentru că există multe tipuri de cancer. Tumorile provoacă durere în moduri diferite și mai mulți factori pot afecta gradul de durere.

Mulți oameni întreabă: „Cancerul doare?”. Medicii oncologi susțin că răspunsul la această întrebare nu este simplu. Există mai multe tipuri diferite de durere provocată de cancer, iar unele persoane vor avea dureri mari, în timp ce altele vor avea dureri minime.

Potrivit specialiștilor, în funcție de tipul de cancer de care suferă, pacientul poate simți durerea în mod diferit. Atunci când tumoarea este în fază incipientă, depistată în timpul examenelor de screening, durerea este foarte puțin frecventă. În cazul persoanelor la care boala a ajuns la un stadiu avansat, durerile sunt moderate, până la severe. Acestea ar putea să se accentueze pe măsură ce boala avansează.

Unele tipuri de cancer sunt mai puțin dureroase. Medicii oncologi îl aduc în discuție pe cel pancreatic, care deseori este depistat într-un stadiu avansat pentru că nu doare și nici nu prezintă simptome. Cancerul la sân este un alt exemplu în rândul celor care nu provoacă durere atunci când se află în stadiu incipient. Odată ce boala agravează, disconfortul începe să fie resimțit. Atunci când o tumoare la sân ajunge în stadiu patru, pacienta se poate confrunta cu dureri mari.

Cum percepe fiecare pacient durerea provocată de cancer

Medicii oncologi susțin că durerea este influențată de tipul de cancer de care suferă persoana în cauză. Disconfortul poate apărea la majoritatea formelor de tumori, însă ele pot fi influențate și de alți factori. Doi pacienți care suferă de aceeași formă de cancer pot avea simptome total diferite. Acest lucru nu are legătură cu toleranța pe care o are pacientul la durere. Efectele unei astfel de boli pot varia semnificativ.

Pacienții interpretează diferit simptomele. Durerea este determinată de mai mulți factori, cum ar fi constituția generică sau condițiile medicale. Specialiștii susțin că nu este nici greșit, dar nici corect să simți durerea, simptomele diferind de la o persoană la alta. În unele cazuri, oamenii refuză să ia calmante în timpul tratamentului împotriva cancerului pentru a părea puternici. Medicii oncologi susțin că astfel de medicamente nu ne face să părem mai slabi, ci din contră, ele pot îmbunătăți calitatea vieții în acea perioadă dificilă.

Atunci când o persoană a fost diagnosticată cu această boală trebuie să fie conștientă că nu toate durerile pe care le resimte sunt provocate de cancer sau de tratamentul împotriva lui. De exemplu, o persoană cu cancer pulmonar poate avea dureri și din cauza artritei sau a bolii degenerative de disc.

Tratamentele care pot provoca dureri

Tratamentele pentru cancer pot fi dureroase. Pe această listă se află și operația chirurgicală, chimioterapia sau radioterapia. Atunci când aceste tratamente sunt efectuate într-o fază incipientă a bolii, ele pot fi mai dureroase decât cancerul în sine.

Atât tumorile cât și tratamentele împotriva acestora pot provoca durere în mai multe moduri. Unele dintre durerile cauzate de cancer includ:

  • creșterea tumorii: cancerul poate provoca durere prin comprimarea organelor și a nervilor adiacenți tumorii;
  • metastaze: răspândirea cancerelor în alte regiuni ale corpului pot provoca durere;
  • metastaze osoase: răspândirea cancerului la oase poate fi foarte dureroasă. Durerea provocată de metastazele osoase este adesea tratată cu radiații sau medicamente care modifică oasele;
  • substanțe secretate de tumoră: unele cancere secretă proteine care duc la durere. Aceasta include unele sindroame paraneoplazice care se pot dezvolta din cauza unor tipuri de cancer pulmonar;
  • durerea neuropatică: durerea nervoasă este de obicei severă și poate proveni din leziuni nervoase cauzate de chimioterapie sau de tumorile care exercită presiune asupra nervilor.

Medicii oncologi recomandă calmante în funcție de tipul de durere. De exemplu, este posibil ca durerea neuropatică să nu se amelioreze cu medicamente care sunt folosite pentru a trata durerea cauzată de creșterea tumorilor. De asemenea, durerea osoasă este tratată cu medicamente specifice care nu vor reduce durerea datorată altor cauze.

Cum sunt resimțite durerile provocate de cancer

Specialiștii în oncologie folosesc diferiți termeni pentru a descrie durerea asociată cancerului. Iată cum sunt explicate ele:

  • durere acută: apare rapid și poate dura doar câteva momente sau poate dura zile întregi;
  • durere cronică: este una continuă; de obicei durează mai mult de șase luni;
  • durere de debut: este cea pe care o resimțiți în ciuda tratamentelor de ameliorare a durerii;
  • durere referită: resimțită departe de sursa reală a durerii (de exemplu, durere de umăr în timpul unui atac de vezică biliară); frecventă în cazul durerii nervoase;
  • durerea fantomă: simțită într-o regiune a corpului care nu există, cum ar fi într-un picior sau un sân care a fost extirpat.

Pentru a înțelege cât de marea este durerea unui pacient sau pentru a monitoriza eficiența medicamentelor împotriva acesteia, medicii oncologi folosesc adesea scale de durere. Specialiștii cer pacienților să evalueze durerea pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind o durere pe care abia o observă, iar 10 fiind cea mai mare durere pe care și-o poate imagina.

Majoritatea pacienților diagnosticați cu această boală pot gestiona durerea pe perioada tratamentului. În funcție de severitatea durerii, vi se poate administra:

  • analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi Tylenol (paracetamol) sau Advil (ibuprofen);
  • analgezice opioide, cum ar fi Vicodin (hidrocodon-acetaminofen) sau OxyContin (oxicodonă);
  • analgezice puternice, cu acțiune rapidă, pentru durerea de pătrundere, cum ar fi morfina;
  • antidepresive;
  • medicamente anticonvulsivante;
  • corticosteroizi;
  • blocaje nervoase;
  • epidurale.

Medicii oncologi recomandă pacienților să gestioneze durerea resimțită în perioada în care fac tratamentul pentru cancer. Aceștia susțin că durerea are un impact major asupra calității vieții. Atunci când pacientul acceptă boala și își dorește vindecarea, este mai ușor să obțină rezultate în urma unui tratament bun împotriva durerii, potrivit verywellhealth.com.

Ne puteți urmări și pe Google News