Premieră în medicina românească. Vaccinul împotriva cancerului de col uterin ar putea fi gratuit pentru femei cu vârstă de până în 45 de ani

Premieră în medicina românească. Vaccinul împotriva cancerului de col uterin ar putea fi gratuit pentru femei cu vârstă de până în 45 de ani Sursa foto: Dreamstime.com

Ministerul Sănătății a înaintat o măsură prin care propune ca vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV) să fie compensat pentru femeile cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. O singură doză costă aproximativ 600 de lei, iar pentru imunizare sunt necesare trei doze.

Ministerul Sănătății a înaintat o nouă măsură, care ar putea fi o premieră în lumea medicală românească. Prin această măsură se propune compensarea vaccinului împotriva virusului papiloma uman (HVP) pentru femeile cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Pentru imunizarea împotriva HVP sunt necesare trei doze, iar costul uneia este în jur de 600 de lei.

Autoritățile au luat decizia în urma unei statistici extrem de îngrijorătoare. România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește moartea de cancer de col uterin. Anual, aproximativ 3.300 de românce sunt diagnosticate cu această malarie. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala grea.

Anunțul cu privire la compensarea vaccinurilor HVP a fost făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Oficialul susține că resursele financiare pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății. Ele vor fi transferate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, „astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vaccinul HVP ar putea fi gratuit și în România

Ministrul Sănătății a vorbit despre cancerul de col uterin și despre vaccinul împotriva acestuia în cadrul unei mesei rotunde cu tema „Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, organizată de Fundația Renașterea și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

„Ministerul Sănătății este un promotor activ al vaccinării și alocă resurse foarte mari în această direcție. Cu resursele acestui Minister am vaccinat peste 100,000 de fete în cadrul programului de vaccinare anti-HPV. Acum este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți.

Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice. Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual. Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.