Milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, distruse. Ministerul Sănătății bulgar: „Nu intenționăm să refacem stocurile”

Milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, distruse. Ministerul Sănătății bulgar: „Nu intenționăm să refacem stocurile”

Bulgaria distruge „cantități uriașe” de doze de vaccin expirate și anunță că dorește rezilierea contractului cu BioNTech/Pfizer, în baza căruia ţara sa este obligată să cumpere vaccinuri până în 2025.

„Cantităţi uriaşe” de doze de vaccin anti-COVID-19 expirate vor fi distruse de ţara vecină deoarece nu mai sunt oameni care doresc să se vaccineze. Mai exact, Bulgaria distruge milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 expirate şi nu intenţionează să-şi refacă stocurile, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Medzhidiev, din cauza inflației și a altor angajamente financiare, țara sa nu își poate permite să plătească pentru vaccinuri inutile. Prin urmare, el insistă să renegocieze termenii contractului încheiat între Comisia Europeană și Pfizer 2022-2023.

Ministrul Sănătăţii: În Bulgaria nu mai există persoane care să se vaccineze

„În acest moment, nu mai există persoane care să vaccineze” populaţia, a spus ministrul interimar al Sănătăţii Asen Medjdiev în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat din Sofia. După ce a distrus deja „cantităţi uriaşe” de vaccinuri expirate, Bulgaria trebuie să distrugă alte 2,8 milioane de doze în acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asen Medjdiev, a anunţat Comisia Europeană că Bulgaria este în favoarea rezilierii contractului cu BioNTech/Pfizer, în baza căruia ţara sa este obligată să cumpere vaccinuri împotriva coronavirusului până în 2025.

Dr. Asen Medzhidiev a comentat: „Lipsa de flexibilitate în contracte este o dificultate semnificativă, situația epidemică s-a schimbat, iar acest lucru ar trebui să fie luat în considerare de toate părțile, inclusiv și de la producători”.

Asen Medjdiev: Această poziţie este susţinută şi de Polonia, Republica Cehă şi Lituania

„Ne așteptăm ca Comisia Europeană, în calitate de negociator în numele statelor membre UE, să țină cont de toate detaliile. Bulgaria a avut încredere deplină în Comisia Europeană pentru acest proces în calitate de reprezentant al nostru. În același timp, un reprezentant autorizat este obligat să respecte cu cererile statului membru de încredere, iar acum, din nou, se propune o soluție contrară intereselor noastre”, adaugă el.

Mai mult, ministrul Sănătății a spus că Bulgaria a făcut propuneri clare și se așteaptă la soluții de lucru care să nu conducă la o povară financiară suplimentară pentru cetățenii țării. 

El a concluzionat că acesta este un alt semnal clar din partea Bulgariei către Comisia Europeană cu privire la necesitatea unei acțiuni în timp util pentru a proteja interesele cetățenilor europeni și pentru a evita riscul unei gestionări greșite a resurselor publice, pentru care Comisia Europeană va trebui să își asume responsabilitatea.

Bulgaria are cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva COVID-19 din UE

Mai exact, numai 30% din populaţia sa de 6,5 milioane are o imunizare de bază împotriva virusului, potrivit datelor oficiale. În Bulgaria nu au mai existat măsuri de protecţie obligatorii împotriva virusului de la jumătatea lunii noiembrie.

Anul trecut, statele membre ale UE au crescut presiunea asupra Pfizer și a altor producători de vaccinuri COVID-19 pentru a renegocia contractele, trimițând o solicitare oficială către CE de revizuire a termenilor contractelor încheiate cu producătorii de vaccinuri COVID-19 pentru a le flexibiliza și a permite Statele membre să primească vaccinuri în funcție de nevoile lor, informează navlindaily.com.