Comisia Europeană cumpără vaccinuri împotriva variolei maimuței. Câte doze vor ajunge în România

Comisia Europeană cumpără vaccinuri împotriva variolei maimuței. Câte doze vor ajunge în România Sursă: Stratum | Dreamstime.com

Comisia Europeană a anunțat că va cumpăra un vaccin împotriva variolei maimuței, dar și medicamente antivirale eficiente în tratarea simptomelor. România a solicitat în primă fază 1.000 de doze de vaccin.

Comisia Europeană a anunțat că va cumpăra vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei. Numărul de doze și procedurile de achiziționare vor fi discutate cu statele membre în următoarea perioadă.

Ar putea fi achiziționat vaccinul Imvanex, produs de Bavarian Nordic şi folosit pentru variola umană, şi medicamentul antiviral Tecovirimat produs de compania americană Siga Tehnologies, potrivit Reuters.

1.000 de doze în România

România a solicitat iniţial 1.000 de doze dintre cele ce vor fi achiziționate de Uniunea Europeană. „Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată“, a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Peste 200 de cazuri

În afara Africii, unde variola maimuței este pandemică, au fost depistate de la începutul lunii mai și până acum 237 de cazuri de variolă a maimuței, în 20 de țări. Cele mai multe cazuri din Europa au fost în Marea Britanie, respectiv 71 de îmbolnăviri. Până acum, persoanele infectate au făcut forme ușoare de boală și nu s-a înregistrat niciun deces.

Variola maimuței este legată de cea umană, având simptome similare, dar cu o erupție cutanată mai severă. Pacienții încep de obicei cu febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și dureri de cap. În general, după una până la trei zile, începe să se dezvolte o erupție cutanată distinctă. Medicii spun că este foarte rar ca pustulele variolei să conducă la cicatrici secundare, la fel ca și în cazul varicelei.

Organizația Mondială a Sănătății este de părere că majoritatea cazurilor nu vor fi grave, dar că persoanele cu un sistem imunitar deficitar, femeile însărcinate, dar și copiii pot prezenta simptome mai severe, dacă se infectează cu variola maimuței. De asemenea OMS estimează că numărul de cazuri de îmbolnăvire va continua să crească.