Pfizer și BioNTech ar putea da lovitura pe piața farmaceutică. Dezvoltă un nou vaccin pentru o afecțiune de natură infecțioasă
- Ramona Rotaru
- 27 mai 2023, 10:52
Pfizer și BioNTech anunță o nouă colaborare de succes pe piața farmaceutică. Cele două companii vor lucra împreună pentru a dezvolta un vaccin pentru o afecțiune de natură infecțioasă. Soarta multor pacienți ar putea fi schimbată.
Pfizer și BioNTech au început să colaboreze în 2018, atunci când au dezvoltat un vaccin antigripal pe bază de ARN mesager. A doua lor colaborare a fost una plină de succes, după ce au scos pe piață primul vaccin anti- COVID-19, pe bază de ARNmesager. Acesta a primit aprobarea de utilizare de urgență în decembrie 2020.
Cea de-a treia colaborare dintre Pfizer și BioNTech a fost anunțată recent. Giganții de pe piața farmaceutică lucrează împreună pentru a dezvolta un vaccin îmbunătățit pentru o afecțiune de natură infecțioasă, folosind tehnologia serului pe bază de ARN mesager. Este vorba despre un remediu pentru tratarea zonei zoster (herpes zoster). Dezvoltarea acestui vaccin ar putea schimba viața multor pacienți.
„Colaborarea își propune să dezvolte un nou vaccin pe bază de ARNm împotriva zonei zoster, valorificând expertiza și resursele ambelor companii”, a declarat Ugur Sahin, CEO al BioNTech, potrivit site-ul Bioprocessintl.
Cum se vor împărți banii între cei doi giganți de pe piața farmaceutică
Între cele două mari companii a fost semnat un acord potrivit căruia costurile de dezvoltare vor fi împărțite. BioNTech va primi o plată în avans de 225 de milioane de dolari, plus alte 75 de milioane de dolari și o investiție de capital de 150 de milioane de dolari. În acord se mai precizează faptul că BioNTech va avea dreptul de a primi sume viitoare pentru comercializare și vânzări de până la 200 de milioane de dolari.
Compania Pfizer va primi în avans suma de 25 de milioane de dolari de la BioNTech pentru utilizarea secvențelor sale de antigen.
Ce este zona zoster
Afecțiunea este o formă cronică a virusului varicelei zoster (VZV), care afectează aproximativ una din trei persoane din SUA pe parcursul vieții. Infectarea cu virus poate provoca o erupție cutanată extrem de dureroasă, iar în condiții rare poate duce la surzire, orbire și chiar la paralizie facială.
„Adulții cu vârsta de 50 de ani și peste, precum și populațiile vulnerabile, cum ar fi pacienții cu cancer, prezintă un risc crescut de zona zoster. Scopul nostru este să dezvoltăm un vaccin pe bază de ARNm cu un profil de siguranță favorabil și cu eficacitate ridicată, care este în același timp mai ușor scalabil pentru a sprijini accesul global”, a subliniat CEO al BioNTech.
În prezent, pe piață există două vaccinuri pentru a trata zona zoster, unul de la GlaxoSmithKline și unul de la Merck & Co. Zostavax. Pfizer și BioNTech spun că există loc suficient pe piață pentru a dezvolta un vaccin îmbunătățit care are potențialul de a produce o eficacitate mai mare și o tolerabilitate mai bună folosind tehnologia ARNm.