Mobilizare fără ostași. Rusia face liste cu fugarii și lansează amenințări la limita ridicolului

Mobilizare fără ostași. Rusia face liste cu fugarii și lansează amenințări la limita ridicolului Sursa foto :Kremlin

Rusia întocmește liste cu persoanele care părăsesc țara în contextul decretului de mobilizare parțială și le-a sugerat acestora că mașinile lor ar putea fi confiscate.

„În prezent, întocmim liste cu toți cei care pleacă. Credeți că pleacă și nimeni nu vede cine a plecat, de ce a plecat?", a declarat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, la o reuniune de miercuri a Camerei inferioare a Parlamentului rus, relatează Interfax.

El a adăugat, în fața parlamentarilor ruși, că mulți oameni și-au abandonat mașinile la graniță și că „trebuie să ne gândim, de asemenea, cui să dăm aceste mașini". Poate familiilor celor care au plecat să lupte. Asta ar fi corect”, a adăugat Volodin.

Frontex, agenția de frontieră a UE, a anunțat marți că 66.000 de ruși au intrat în blocul comunitar în ultimele șapte zile, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de săptămâna precedentă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă mult mai mulți ruși s-au îndreptat către alți vecini ai Rusiei, din cauza faptului că UE le-a îngreunat obținerea vizelor la sfârșitul lunii august, iar unele dintre statele membre vecine Rusiei au luat măsuri și mai restrictive.

Migrare masivă după decretul de mobilizare

La granița cu Georgia, coloanele de mașini se întindeau atât de mult încât erau vizibile de pe sateliți.

Rusia a anunțat că va deschide un birou de înrolare la granița cu țara pe care a invadat-o în 2008, după ce numeroase fotografii și înregistrări video au arătat că unii ruși încearcă să fugă de mobilizarea de aici chiar și pe jos.

O altă destinație pentru rușii care încearcă să scape de mobilizare este Kazahstanul, mai ales că președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a dat mai multe semnale puternice de distanțare față de Moscova în ultimele luni.

Moscova spune că nu va cere acestor țări să extrădeze cetățenii supuși mobilizării care au reușit să treacă granița.

Imediat după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială miercurea trecută, biletele pentru zborurile de ieșire din Rusia s-au epuizat sau au ajuns să fie vândute la prețuri astronomice.

Mulți ruși au încercat ulterior să părăsească țara cu mașina sau chiar pe jos prin punctele de trecere a frontierei terestre.