Evenimentul Zilei > International > Moartea savantului iranian. Erdogan denunță „un act de terorism”
Moartea savantului iranian. Erdogan denunță „un act de terorism”

Moartea savantului iranian. Erdogan denunță „un act de terorism”

Turcia a condamnat, duminică, asasinarea unuia dintre principalii oameni de știință din programul nuclear al Iranului.

Ministerul turc de Externe a considerat moartea lui Mohsen Fakhrizadeh  un act de „terorism” care „tulbură pacea din regiune”.

„Moartea lui Mohsen Fakhrizadeh, în urma unui atac, ne-a întristat. Condamnăm acest asasinat ticălos și oferim condoleanțe guvernului iranian și rudelor defunctului”, a declarat ministerul turc de Externe într-un comunicat.

„Turcia este împotriva oricărei inițiative care vizează tulburarea păcii în regiune și împotriva oricărei forme de terorism, indiferent de autor și ținta sa”, a continuat diplomația turcă, în timp ce a solicitat „tuturor părților să folosească bunul simț și reținerea”, scrie Ouest-France.

Mohsen Fakhrizadeh (59 de ani) a fost ucis vineri într-un atac cu o mașină capcană, urmat de deschiderea focului asupra mașinii în care se afla, potrivit Ministerului Apărării iranian, care a prezentat victima drept șeful departamentului său de cercetare și inovare, responsabil în special de „apărare antiatomică”.

Teheranul acuză Israelul și Statele Unite de asasinarea sa.

Turcia și Iranul sunt două puteri regionale vecine, cu relații complexe din punct de vedere istoric. Cele două țări au mult edispute istorice, dar în ultimii ani președinții Erdogan și Rouhani și-au intensificat cooperarea în câteva sectoare, cum ar fi energia, și sunt extrem de ostile  Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE