Reacţii ale liderilor iranieni, în urma uciderii cercetătorului iranian în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh

Reacţii ale liderilor iranieni, în urma uciderii cercetătorului iranian în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh

Președintele iranian Hassan Rohani a dat vina pe Israel pentru uciderea unui cercetător iranian în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh.

Omul de știință a fost asasinat de teroriști, a scris Ministerul iranian al Apărării într-o declarație, fără să dea vina pe nici entitate specifică pentru incident.

Liderii iranieni au amenințat că va fi răzbunat. Asasinarea cercetătorului Mohsen Fakhrizadeh, considerat părintele programului nuclear iranian pentru dezvoltarea armelor atomice a readus în atenția presei activitățile ascunse controlului internațional de către regimul de la Teheran, precum proiectul Amad.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, într-o declaraţie, potrivit REUTERS care citează televiziunea de stat de la Teheran, a acuzat ceea ce el a numit aroganţa globală şi regimul sionist, formule specifice antioccidentale ale regimului de la Teheran. Ameninţările Iranului vin pe fondul schimbării administraţiei de la Washington şi Teheranul îşi pregăteşte terenul pentru eventualitatea în care Occidentul va dori completarea acordului nuclear din 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deocamdată, Iranul aşteaptă să vadă care va fi poziţia noii administraţii. Rohani a declarat astăzi că două probleme importante ar trebui să fie incluse în agendă: pedepsirea autorilor atacului şi a celor care au coordonat, în al doilea rând, trebuie continuate efoturile ştiinţifice şi tehnice ale martirului Fakhrizadeh în toate departamentele în care a lucrat.

Fakhrizadeh a fost ofiţer superior în Garda Revoluţionară Iraniană şi a condus proiectul secret al armelor nucleare ale Iranuluim, dezvoltat în perioada 1999-2003, denumit proiectul Amad. În 2015, când Iranul a intrat în acordul nuclear, Teheranul a negat existenţa acestui proiect, contrar documentelor din arhiva nucleară iraniană secretă, potrivit fişierelor recuperate de Mossad.

În 2003, Teheranul a fost nevoit să ascundă proiectul Amad, dar a continuat ambiţiile sale nucleare şi a împărţit programul într-un proiect deschis şi unul ascuns, cu titlul "Proiect de dezvoltare a cunoştinţelor ştiinţifice". (Rador)