Evenimentul Zilei > EVZ Play > Miza reală a alegerilor din Republica Moldova. „Dacă nu vin banii UE, va fi un dezastru”
VIDEO

Miza reală a alegerilor din Republica Moldova. „Dacă nu vin banii UE, va fi un dezastru”

Orientarea pro-europeană a jucat un rol cheie în rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Iar Maia Sandu s-a prezentat ca cel mai credibil partener al Uniunii Europene. Însă ar putea fi o victorie à la Pirus, au avertizat Alecu Racoviceanu și invitații săi în cadrul emisiunii "Față în față".

Pe 23 aprilie, Putin a trasat ferm o linie roșie dincolo de care Occidentul nu mai poate trece. Linia roșie e pe Prut, a explicat istoricul Florian Bichir, care a analizat și contextul alegerilor de peste Prut.

„Drumul spre Europa trece pe la București. Moldova e cel mai sărac stat din Europa. Rusia a ținut zona gri în sărăcie, o groază de miliardari ruși au făcut afaceri acolo. Însă dincolo de filorusismul multor cetățeni ai Republicii Moldova, poporul ăsta răbdător s-a săturat. Instituțiile sunt cumpărate cu totul. Cu tot răul propagandei rusești, a contat mesajul pro-european în privința corupției, a contat sărăcia. E o țară care trebuie reconstruită. Mi-e frică să nu fie o victorie à la Pirus, dacă UE nu va investi masiv, va fi un dezastru”.

„Ține de statul ăsta să fie reformat”

Dacă din punctul de vedere al moderatorului Alecu Racoviceanu, „un vot al modernității”, find un miracol că basarabenii au rezistat campaniilor de dezinformare rusești, clujeanul Octavian Hoandră a punctat că UE „nu are timp, chef și bani să sprijine” Republica Moldova. Totuși, bani sunt, a remarcat gazda emisiunii. Pentru Florian Bichir, „UE a fost ca o sirenă. M-a bucurat victoria asta nespus, dar mi-e tare frică de promisiunile astea. Ține de statul ăsta să fie reformat”.