Cum a ajuns Putin proprietarul Vilei de stat nr 1 din Crimeea. Care e legătura cu Nicolae Ceaușescu
- Ionel Sclavone
- 11 iulie 2021, 18:00
Vila de stat nr.1 a liderilor comuniști, din Crimeea, a intrat în proprietarea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, prin intermediul unor prieteni. Este vorba despre o locație în care a fost primit inclusiv dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Vladimir Putin și-a dorit această locație încă din perioada primelor sale două mandate prezidenţiale (2000 - 2008). Amplasată la mica distanță de Palatul Livadia, gazda Conferinţei de la Ialta, vila a fost folosită, în special de fostul lider comunist Leonid Brejnev.
Vila, de fapt un adevărat complex cu vedere spre mare, este dotat cu numeroase facilități de recreere între care piscină, pavilion, parc etc. Aceasta a fost inclusă în patrimoniul Ucrainei sub titulatura Pensiunea „Wisteria”. Este situată în satul Oreanda, chiar lângă Palatul Livadia, reşedinţa de vară a Romanovilor.
Putin şi-a manifestat pentru prima oară interesul de a cumpăra „Wisteria” şi chiar a iniţiat demersuri în în 2004. Vânzarea a căzut în timpul preşedintelui Viktor Iuşcenko (2005-2010).
Dar, după anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014, Putin și-a văzut visul cu ochii. Vila a fost cumpărată de o companie asociată cu Rossiya Bank, al cărei acționar principal este un amic al liderului de la Kremlin, Iuri Kovalciuk. Mai mult, potrivit presei muscovite. Rossiya Bank este chiar banca lui Putin, un mijloc prin care îşi rezolvă interesele financiare fără a apărea în acte.
Satul Oreanda este o aşezare semiurbană cu puţin sub 1.000 de locuitori, pe malul Mării Negre, la şase kilometri de Ialta, în sudul Crimeei.
Tranzacția a eșuat în timpul lui Iușcenko
Dar Vila de stat a intrat în istorie ca locul de vacanţă preferat al lui Leonid Brejnev. Proprietatea se întinde pe 27 de hectare şi cuprinde şi un fost parc. Potrivit Valentinei Samar, redactor şef al Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie, rolul agentului imobiliar i-a aparţinut politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk. Acesta a fost ultimul şef de cabinet al preşedintelui Leonid Kucima (1994 - 2005). În 2004, Vila de stat nr. 1 şi Vila de stat nr. 2, situate una lângă cealaltă, au fost unificate ca pensiunea „Wisteria” şi vândute lui Putin. Cumpărătorul oficial era banca de stat rusească Vneshtorgbank, iar costul tranzacţiei se ridica la 16 milioane de dolari la cursul valutar de atunci.
„Părea un fel de cadou pentru Putin pentru sprijinul şi loialitatea sa faţă de candidat (adică Viktor Ianukovici, preşedintele pro-rus al Ucrainei îndepărtat de le putere în iarna anului 2014 în urma Revoluţiei Maidan). Preţul, care este indicat în contractul de vânzare, (...) pare a fi unul normal. Dar trebuie să remarcăm că acestei vile i s-au adăugat 27 de hectare dintr-o arie protejată, un parc memorial”, a relatat Valentina Samar.
Vânzarea nu a fost finalizată deoarece Viktor Iuşcenko a fost câștigătorul alegerilor. Ulterior s-a demonstrate că proprietatea respectivă a fost scoasă ilegal din patrimoniul Ucrainei.
Vila a fost vândută după anexarea Crimeei
După anexarea Crimeei de către Rusia, „Wisteria” a fost naţionalizată, iar autoritățile au vândut-o unei firme rusești pentru 18,5 milioane de dolari. În spatele acestei tranzacții s-ar afla Ianis Ermanis, un antrenor de arte marţiale vietnameze. Acesta ar fi un intermediar al lui Iuri Kovalciuk, care la rândul său este un intermediar pentru Putin.
„Este o companie creată în 2014 pentru a efectua operaţiuni opace în cadrul Bank Rossiya, al cărei acţionar principal este un vechi prieten al preşedintelui, Iuri Kovalciuk”, spune Ekaterina Reznikova, jurnalistă de investigaţie la portalul Proekt.
Putin și Kovalciuk o relație de durată
Potrivit ediţiei ruseşti a revistei Forbes, Putin şi Kovalciuk se cunosc probabil de la începutul anilor '90. Putin este cel care l-a ajutat pe Kovalciuk să ajungă la vârful Rossiya Bank, creată cu banii Partidului Comunist.
„În ultima vreme, mi-au venit în minte analogii despre mafie. Ce este de fapt un consigliere? Persoana care se ocupă de treburile personale ale şefului clanului. Cine se ocupă de treburile personale ale lui Putin? Kovalciuk, practic. O mică parte din Rossiya Bank îi aparţine Svetlanei Krivonoghih. O numim, delicat, o prietenă apropiată a lui Vladimir Putin, dar care este de fapt mama celei de-a treia fiice a sa. Ştim şi despre Alina Kabaeva, care este angajată la National Media Group, un holding care reuneşte aproape toate mijloacele mass-media nestatale din Rusia.
În mod oficial, Kabaeva ocupă o poziţie de top acolo, ceea ce îi permite să încaseze un salariu mare, de 800 de milioane de ruble pe an (11 milioane de dolari la cursul de schimb actual). Aşadar, Kovalciuk este cel care se ocupă de femeile, activele, banii şi mass-media” lui Putin, explică Mihail Rubin, senior editor al Proekt.
Alina Kabaeva, o fostă gimnastă, este actuala parteneră de viaţă a lui Vladimir Putin, iar Svetlana Krivonoghih este o fostă menajeră şi amantă preşedintelui rus. În prezent, Krivonoghih joacă rolul de femeie de afaceri şi apare în mai multe tranzacţii care duc către liderul de la Kremlin. Evident, Kremlinul a refuzat mereu să comenteze aceste informaţii.