Vorbind despre efectele cafelei, este esenţial să se cunoască substanţele chimice pe care le conţine şi actiunile sale asupra organismului uman. Este vorba în particular despre cofeina, principalul său compus.

Absorbita într-o manieră rapidă şi completă de organism după 45 de minute, cafeaua îşi atinge vârful de acţiune între un sfert de oră şi 2 ore după ingerare.

Un studiu realizat de Universitatea Atlantic din Florida (Statele Unite) în colaborare cu Harvard Medical School, efectuat pe 785 de persoane a arătat că, consumul de cafea înainte de culcare nu influențează calitatea somnului.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre nicotină şi alcool.

Subiecţii studiului au participat la un studiu timp de 5.164 zile și nopți, ținând cont de cantitatea de cafea, alcool și nicotină pe care le-au consumat în această perioadă.

Au fost folosiți senzori pentru încheietura mâinii, care au putut înregistra durata de somn a participanților, precum și eficiența și viteza cu care acești oameni s-au trezit.

Apoi, consumul lor de substanțe menționate a fost comparat cu rezultatele acestui test pentru a obține concluzii.

Conform studiului, nicotina și alcoolul afectează somnul. În schimb, cofeina nu a generat modificări ale stării de somn a acestor persoane, potrivit dcnews.ro