Evenimentul Zilei > Justitie > Mită la spitalele COVID, în plină pandemie. Contracte frauduloase cu echipamente și produse medicale
Mită la spitalele COVID, în plină pandemie. Contracte frauduloase cu echipamente și produse medicale

Mită la spitalele COVID, în plină pandemie. Contracte frauduloase cu echipamente și produse medicale

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita sunt acuzate că ar fi primit mită pentru atribuirea unor contracte de achiziții pentru echipamente medicale.

Procurorii DNA fac cercetări într-un dosar de corupție care are legătură cu atribuirea frauduloasă a unor contracte de achiziție publică pentru echipamente și produse medicale. Investigația vizează mai multe persoane din conducerea unor spitale COVID din județele Brașov și Harghita, care ar fi primit șpăgi ce ajung la 89.000 de euro.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului teritorial Braşov desfăşoară cercetări penale in rem (faţă de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulţi funcţionari publici, a următoarelor infracţiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi a altor infracţiuni asimilate celor de corupţie. Acţiunea are loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni săvârşite în perioada decembrie 2019 – până în prezent.

„Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, a unor contracte prin care unităţile respective ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Proceduri formale de achiziție publică

Anchetatorii susțin că pentru a atribui aceste contracte, preferențial, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care au fost desemnată câştigătoare o anumită firmă.

„În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective. Din cercetări a reieşit că activităţile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro şi 89.000 euro”, se precizează în comunicat.

În acest caz, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Braşov au efectuat percheziţii domiciliare în 22 de locaţii situate pe raza judeţelor Braşov, Harghita şi Iaşi, din care patru sunt instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale. Percheziţiile au vizat spitale COVID – Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, Spitalul Municipal Odorhei, Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi sediul Biroului de Operaţiuni Speciale din Braşov.