“Italia a devenit pe 19 martie țara cea mai afectată de coronavirus, depășind China prin numărul de decese și contaminări. Peste 10.000 de italieni și-au pierdut până astăzi viața din cauza urmărilor Covid-19. Pe 19 martie, peninsula totaliza 92.472 contaminări. Dar nu toată țara a fost afectată de boală. Un sat pare să fi scăpat cu totul de coronavirus.

La Ferrera Erbognone, niciunul din cei circa 1.000 de locuitori nu a prezentat simptome care să arate o posibilă infectare cu virusul. Localitatea, în care media de vârstă este în jur de 60 de ani, este o excepție într-o regiune – Lombardia – considerată epicentrul pandemiei. Un caz aparte care intrigă autoritățile, care doresc să vadă ce a putut duce la această diferență. De aceea se va face o anchetă de către Institutul Mondino, din orașul vecin Pavia, potrivit presei italiene.

O situație “unică”

Vor fi realizate analize de sânge la un  număr cât mai mare posibil de locuitori din Ferrera Erbognone. „Trebuie să știm câte persoane sunt pozitive cu coronavirus, dar asimptomatice, așa vom putea cuantifica anticorpii, dar pe baza unor studii ulterioare aprofundate”, explică Giovanni Fassina, primarul satului. Cercetătorii speră să detecteze în sângele locuitorilor anticorpi care să permită în final elaborarea unei soluții la pandemia care afectează țara și lumea întreagă. Guvernul italian ține totuși să nu dea false speranțe și se arată prudent. Situația „unică” întâlnită în sat ar putea fi pur și simplu accidentală.

Va trebui să se aștepte două luni până la lămurirea poveștii. Abia atunci vor fi atunci divulgate rezultatele faimoaselor analize și se va face lumină în cazul satului italian care a scăpat până acum de coronavirus.