MISIUNEA UCIGAŞĂ a unui COMANDO ARAB la Bucureşti. ARHIVELE SECURITĂŢII şi scenele ca-n filmele de acţiune
Editura Evenimentul si Capital

MISIUNEA UCIGAŞĂ a unui COMANDO ARAB la Bucureşti. ARHIVELE SECURITĂŢII şi scenele ca-n filmele de acţiune

Militari arabi
Autor: | | 0 Comentarii | 4809 Vizualizari

Contraspionajul românesc a avut o misiune foarte delicată în anii ‘60, când a trebuit să gestioneze cu atenţie planul criminal pregătit de un comando arab ce se instalase la Bucureşti.

Totul a pornit de la un o informaţie primită de la un student arab, care dezvăluise că un grup comando plănuia să-l asasineze pe ambasadorul Israelului. Cazul a fost preluat de generalul Neagu Cosma, directorul Directiei a III-a Contraspionaj din Securitate, care a trebuit să trateze problema cu multă diplomaţie, având în vedere relaţiile excelente ale României cu multe dintre ţările arabe.

Totodată, Cosma trebuia să fie şi foarte eficient, astfel încât să evite vărsarea de sânge şi victimele colaterale, conform Rador.

“Prin 1966 – 1968 un student palestinian ne anunţa că un grup de arabi pregăteşte un atac împotriva ambasadorului Israelului de la Bucureşti. Doreau să-l omoare deoarece îl considerau vinovat de unele excese săvârşite în timpul războiului din 1948. Atacul urma să se desfăşoare în două etape: în prima etapă urmau să-l atace şi să-l omoare pe ambasador; simultan, o a doua echipă de arabi urma să ocupe o instituţie românească şi, în schimbul ostaticilor, să ceara un avion cu care să părăsească România: „Daţi-le drumul celor din prima echipă! Daţi-ne un avion şi dăm şi noi drumul românilor. Dacă nu ne daţi drumul, facem totul praf!”. Când am aflat noi, doi arabi erau deja la Bucureşti de vreo două – trei săptămâni şi studiau traseul pe care îl parcurgea zilnic ambasadorul ca să stabilească locul şi momentul când pot ataca. Cum plănuiau să atace? Cu arme automate sau cu grenade şi dacă nu reuşeau aşa, unul dintre ei, sinucigaş, voia să se arunce pe maşina ambasadorului. Eu le-am propus arabilor o întâlnire directă şi am trimis sursa să discute cu şeful comandoului: «Băi, se ştie! Nu o să puteţi să faceţi nimic şi un şef de la Securitate, care a venit la mine, cere să vă întâlniţi şi să vedeţi cum tranşaţi chestia asta.» Când i-am propus acţiunea ministrului, când i-am spus ministrului ce vreau să fac: «Măi Cosma, dar tu nu ştii unde te bagi! Îţi dai seama în ce poveste intri?», «Păi, altă soluţie nu am văzut. O să-mi iau şi eu o serie de măsuri.» Adică eu am fixat locul întâlnirii şi am asigurat camera cu ascultare, cu video. De asemeni, aveam în camerele vecine oameni care să intervină în orice clipă. Comandantul grupului de arabi a fost de acord să ne întâlnim. Şi m-am întâlnit la Hotel Triumf din Bucureşti.

Pusesem condiţii: nu vin înarmat, nu vii înarmat. I-am prezentat pozele a doi arabi pe care îi suspectam noi şi el mi-a confirmat că fac parte din echipa lui. Pe şef l-am lăsat liber. Imediat am luat măsuri de supraveghere a celorlalţi. I-am urmărit pe cei doi arabi suspecţi şi am constatat că unul era cazat la Hotel Nord de lângă Gara de Nord şi celălalt era cazat la Hotel Victoria de lângă CEC. Le-am controlat discret camerele şi la Hotel Nord sub cadă am găsit armament, grenade. Le-am luat de acolo şi le-am făcut inutilizabile: le-au scurtat percutorul la arme, au umblat la cartuşe şi la grenade …. să facă „fâs” …. şi le-am pus la loc. Am luat legătura cu evreii, l-am trimis pe locţiitorul meu, pe colonelul Vasilescu, la ambasadă şi le-am spus: «Există aici un comandou arab, există pericolul să fiţi atacaţi. Să ne punem de acord cum organizăm paza, cum vă organizaţi voi în interior şi cum organizăm noi în exterior». Noi trebuia să păstrăm aparenţele, că se fac reparaţii la stradă, că se schimbă piatra cubică cu asfalt. Am scos piatra cubică de pe stradă, am pus-o grămadă ca arabii să nu poată forţa intrarea cu o maşină.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate