Evenimentul Zilei > Social > News Alert. Primele imagini transmise de Perseverance. Misiunea NASA a ajuns pe Marte
News Alert. Primele imagini transmise de Perseverance. Misiunea NASA a ajuns pe Marte

News Alert. Primele imagini transmise de Perseverance. Misiunea NASA a ajuns pe Marte

Moment istoric. Misiunea Perseverance a ajuns pe Planeta Marte. Roverul a atins suprafața planetei la ora programată, 22.55, ora României.

Roverul Perseverance a aterizat Marte și se pregătește să exploreze planeta.

„I am safe on Mars” – Sunt în siguranță pe Marte  – a fost primul mesaj transmis de Perseverance după ce a aterizat pe suprafața planetei. Odată cu acest mesaj, a fost transmisă și prima imagine de pe planetă (foto).

Robotul NASA Perseverance a fost trimis pentru misiuni de investigare și analiză a mediului.

În urmă cu șapte luni, NASA a trimis spre Marte un robot care urmează să desfășoare diverse activități științifice pe suprafața planetei. Robotul NASA Perseverance va amartiza (n. red. a lua contact cu suprafața planetei Marte) în Craterul Jezero. Aceasta este o deltă antică de pe suprafața marțiană. Printre obiectivele misiunii se numără colectarea de mostre. Dar și căutarea de semne ale vieții antice pe a patra planetă de la Soare.

Conform managerului adjunct al misiunii, totul se desfășoară conform planului.

„Totul funcționează perfect cu Perseverance. Nava spațială este concentrată, echipa este concentrată și suntem pregătiți de amartizare”, a spus Jennifer Trosper, manager adjunct al misiunii Perseverance, înainte de aterizarea robotului.

Misiunea Perseverance se pregătește exploreze planeta Marte

Perseverance a intrat în atmosfera planetei vecine cu o viteză de 19.500 de kilometri la oră. Pe parcursul acestui proces, robotul „a îndurat” temperaturi extreme până ce parașutele care rezistă la viteze supersonice s-au deschis.

Odată ce va atinge solul, tehnicienii proiectului NASA Perseverance vor analiza datele transmise de pe Marte. Aceștia urmează să stabilească starea de „sănătate” a roverului pentru a inișia procedurile de punere în funcțiune.

La bordul misiunii Perseverence se află și elicopterul Ingenuity. Acesta este primul elicopter pregătit să zboare pe suprafața planetei Marte. Este prima misiune cu un elicopter care va zbura pe suprafața unei alte planete decât Pământul. Elicopterul Ingenuity cântărește în jur de 1,8 kilograme. Fuzelajul său este de mărimea unei cutii cu șervețele. Dacă misiunea va avea succes, astfel de tehnologii și experiența zborului unui elicopter pe o altă planetă ar putea permite dezvoltarea altor vehicule zburătoare. Lucru util pentru viitoarele misiuni umane și robotice pe Marte.

Transmisiunea LIVE a misiunii Perseverance va putea fi urmărită pe canalul NASA.