Evenimentul Zilei > Justitie > MIREL PALADA a depus o SESIZARE la DNA cu privire la ACȚIUNILE ILEGALE desfășurate de USR în ALEGERILE din 2016
MIREL PALADA a depus o SESIZARE la DNA cu privire la ACȚIUNILE ILEGALE desfășurate de USR în ALEGERILE din 2016

MIREL PALADA a depus o SESIZARE la DNA cu privire la ACȚIUNILE ILEGALE desfășurate de USR în ALEGERILE din 2016

Mirel Palada, renumitul sociolog român, a depus o sesizare la DNA privind posibilele încălcări ale legii făcute de partidul Uniunea Salvați România în alegerile din 2016.

„Astăzi, pe baza informațiilor recent apărute în spațiul public, am depus o sesizare la DNA privind posibilele încălcări ale legii făcute de partidul Uniunea Salvați România în alegerile din 2016.

Am depus această sesizare din trei motive: două ce țin formal de domeniul respectării legii și al treilea ce ține de domeniul mai larg al moralității.

În primul rând, pe baza celor apărute în public, rezultă că USR nu a respectat Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Dânșii au strâns fonduri pentru campania electorală într-o manieră care nu permite identificarea donatorilor, pentru a ști dacă ei au voie sau nu să finanțeze respectivul partid în campanie.

Conform legii, nu oricine poate dona bani către partidele din România, ci doar cetățenii români sau cei ai altor țări UE care sunt membri ai partidului respectiv.

Însă din cele demonstrate recent, s-a dovedit că oricine poate finanța USR, fără să se asigure o identificare lipsită de orice îndoială a celor care donează. Asta, pe lângă flagranta încălcare a legii, asigură și un avantaj necinstit în competiția politică.

În strângerea de fonduri, USR s-a folosit de paravane non-politice, de un ONG și de o firmă comercială pentru a strânge parte donațiile, nerespectând legea.

În plus, sunt suspiciuni rezonabile că nu toți banii au fost folosiți în scopuri electorale, cel puțin 5% dintre aceștia fiind folosiți în scopuri comerciale, de plată a relației dintre USR și respectivele entități non-politice.

Pe lângă încălcarea legilor electorale, avem de-a face cu suspiciuni rezonabile de corupție, motiv și pentru care am depus sesizarea la DNA.

Al doilea motiv pentru care am depus sesizarea la DNA a fost cel legat de posibilele consecințe privind securitatea națională a acestor finanțări electorale.

Știm cu toții preocuparea internațională privind felul în care finanțarea pe internet poate produce grave consecințe de securitate.

Există o puternică dezbatere publică în Statele Unite privind finanțarea campaniei electorale din 2016 prin Internet, ajungându-se până la acuze în Senatul SUA la adresa Facebook. Nici Brexitul nu a scăpat acestei discuții, și acolo existând suspiciuni privind interferența unor actori instituționali străini în actul electoral.

Acesta este un alt motiv pentru care am considerat că trebuie să sesizez instituțiile statului. România are nevoie să fie protejată de interferențe străine, iar USR, prin felul nontransparent și aproximativ în care a permis strângerea de fonduri, este posibil să fi fost în pericol de a fi fost finanțată de agenți instituționali străini, potrivnici intereselor strategice ale României.

Nu în ultimul rând, al treilea motiv al depunerii sesizării la DNA este unul moral.

Într-un climat politic dominat de agresivitate discursivă, de teme de dezbatere privind anti-corupția și interesul național, USR s-a erijat în mare preot și avocat al susținerii luptei anticorupție, împotriva adversarilor săi politici pe care nu contenește în a-i eticheta drept “corupți” și “vânduți altor țări”.

În acest context, tocmai au apărut dovezi recente că, de fapt, USR este unul din cei care, sub acoperirea strigătelor indignate, îmbrățișează însăși practicile politico-electorale pe care le înfierează.

Pas cu pas, opinia publică românească primește noi și noi dovezi că USR este un actor politic plin de ipocrizie. Înțelepciunea populară nu se dezminte în această privință. Proverbul “Hoțul strigă hoții” se aplică acestei situații.

Este o situație care stârnește indignare. E strigător la cer ca unii care se trezesc cu anticorupția în gură în fiecare dimineață să fie de fapt tributari unor practici politice și electorale suspecte de corupție și – și mai grav – de influență a unor factori străini.

În concluzie, pe baza celor prezentate mai sus, am suspiciuni întemeiate că USR este un actor politic corupt, ipocrit și care nu deservește interesele statului național român.

Am încredere în instituțiile statului. Avem nevoie de o Românie puternică, în care să domnească legea și în care toate partidele politice să deservească interesul românilor și să respecte litera și spiritul legii.

Drept pentru care am depus această sesizare la DNA pentru a se limpezi bănuielile pe acest subiect.

Cu stimă,
Al Dvs.
Mirel Palada
Sociolog
Cetățean al României”, a scris Mirel Palada pe Facebook.