Evenimentul Zilei > Politica > Mirel Curea: DNA a manevrat avocați cu informații din Arhiva SIPA! „NOI SUNTEM STATUL!”
Mirel Curea: DNA a manevrat avocați cu informații din Arhiva SIPA! „NOI SUNTEM STATUL!”

Mirel Curea: DNA a manevrat avocați cu informații din Arhiva SIPA! „NOI SUNTEM STATUL!”

Jurnaliștii EVZ Dan Andronic și Mirel Curea, care au dat în vileag controversatele vizite ale Monicăi Macovei și Dan Tapalagă în Arhiva SIPA, au oferit ieri noi detalii în Comisia parlamentară de anchetă. Primul a spus că au fost copiate peste 3.000 de dosare, al doilea a dezvăluit cum erau șantajați cu aceste documente anumiți avocați „care au jucat cum le-a cântat DNA”

Dan Andronic le-a explicat parlamentarilor că totul a început cu copierea documentelor care se aflau în temuta arhivă secretă. „Foşti ofiţeri SIPA mi-au scos în evidenţă ceea ce mi s-a părut şi mi se pare în continuare că este de fapt T0 (punctul de pornire) al acestei operaţiuni, aşa cum am denumit-o eu. De la un moment dat încolo, în Arhiva SIPA s-a intrat, s-au copiat documente, s-a intrat fără drept. În 2005, s-au constituit nişte comisii de inventariere a căror activitate a ridicat foarte multe semne de întrebare. Într-un spaţiu foarte apropiat arhivei SIPA se afla un xerox ultraperformant în care unii membri ai comisiei de inventariere au găsit chiar documente uitate acolo. Deci au fost, în mod cert, copiate, undeva pe la 3.000 de pagini”, a afirmat el.

Dan Andronic FOTO: AGERPRES

Iliescu, printre beneficiari

Jurnalistul a mai dezvăluit că fostul președinte Ion Iliescu a fost beneficiarul informațiilor din Arhiva SIPA. „Erau informaţii cu aspecte personale despre magistraţi. Şi d-na Rodica Stănoiu (fost ministru PSD al Justiției, n.red.) a avut acces la aceste informaţii, rapoartele ajungeau până la preşedintele ţării, Ion Iliescu”, a spus Andronic.

SRI și arhiva

Prim redactorul-şef al Evenimentului zilei, Mirel Curea, le-a spus ieri aleșilor că DNA a şantajat avocaţi cu informaţii din arhivă, adăugând că e dificil să dovedești că și SRI a accesat SIPA. „Niște avocați au jucat cum le-a spus DNA din cauza unor dosare din Arhiva SIPA. Este foarte greu să ai informaţii şi să ai probe şi despre pătrunderile pe care le-au efectuat cei de la SRI, care au luat dosare de acolo. Ne aducem aminte cu toţii de scandalul cu bileţelul de pe biroul d-lui general Coldea. Pe bileţelul ăla erau nişte nume şi nişte date care de unde credeţi că erau scoase? Din Arhiva SIPA. E bine să-l chemați și pe dl Maior și pe cei care nu vor să calce la nicio comisie de anchetă a Parlamentului”, a afirmat Curea.

EVZ a publicat în exclusivitate, pe 25 mai 2017, un raport secret care arată nereguli grave legate de Arhiva SIPA: după desființarea serviciului secret al Justiției, unele documente din arhivă, care conțineau informații despre viața privată a magistraților, au fost copiate xerox sau pe CD, modificate cu pastă corectoare sau distruse. Comisia parlamentară de anchetă își propune să lămurească și dacă toate persoanele care au intrat în Arhiva SIPA aveau dreptul legal să o facă.

Macovei, reclamată în Parlamentul European

Comisia de anchetă va trimite o informare către președintele Parlamentului European și către liderii grupurilor parlamentare de la Bruxelles, în care să explice că fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, refuză să se prezinte la audieri, a anunțat ieri șeful Comisiei, Șerban Nicolae. Întrebat de EVZ dacă va cere sancțiuni pentru Macovei, el a zis: „Nu neapărat, pentru că n-ar trebui să facă așa ceva. Dar vom aduce la cunoștință conduita unui europarlamentar provenit din România, care se află acolo pe bani publici, cu voturi ale cetățenilor români”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: