Prezent la Cluj, Mircea Geoană, președintele Partidului Social Românesc, a vorbit deschis despre situația existentă în prezent, în PSD, despre fractura relației dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea. Potrivit lui Dragnea, aceste fracturi vor duce în viitorul apropiat la plecarea din funcția de prim ministru a lui Victor Ponta, spunând că prezența acestuia în fruntea guvernului României, face rău țării dar și partidului. ”Nu știu când când va pica de la guvernare dar este deja prea mult. PSD a mai avut momente dificile. De aici, de la Cluj, împreună cu foștii mei prieteni am încercat în 2015, după ce am pierdut alegeri, cu acuzații de corupție, cu un Băsescu foarte popular atunci, să salvăm acest partid și am reușit să-l salvăm. Niciodată nu a fost o situație dramatică ca acum. Cei mai importanți lideri ai PSD, inclusiv Oprescu, asta este o fantoșă că a fost un independent, el este un lider important al PSD, lideri importanți din teritoriu, toți au probleme”, a spus Geoană.

Președintele PSRO a susținut că, în opinia lui este inacceptabil ca PSD să nu aibă mai mulți lideri care pot să preia în orice moment funcția de președinte. ”În 2010, când a început declinul pentru că acel congres, în care Dragnea trântea meciul și organiza congresul în favoarea lui Ponta, când Ponta avea soluție de rezervă de secretar general la UNPR, dacă ar fi pierdut. De atunci a început marea trădarea a social democrației. Dacă la PSD nu se mai poate atunci nu e normal să construim o social democrație sănătoasă în România”, s-a întrebat retoric Geoană.

Ponta și Dragnea au fost nesinceri unul cu altul

Fostul președinte al PSD a vorbit deschis de faptul că este supărat pe Ioan Rus, cu care a început un proces de reconstrucție al PSD, după care acesta a votat pentru exluderea sa din partid. ”La ultimul Comitet Executiv Național, Când Ponta și Dragnea m-au dat afară din PSD, Domnul Rus a votat în favoarea excluderii mele din partid ceea ce mi se pare incorect. Nu se face așa ceva cu un coleg și cu un om cu care ai construit chiar dacă uneori mi s-a părut prea apropiat de Băsescu, prea apropiat de o anumită zonă și poate prea puțin bătăios, dar am făcut lucruri împreună, am fost prieteni, nu se face așa ceva”.

Ruptura vizibilă pentru toată lumea, dar nerecunoscută oficial, dintre Drganea și Ponta este un subiect abordat de fostul ministru de Externe. ”A fost o căsătorie din interes. Ponta avea nevoie de Dragnea ca să trântească congresul, iar Dragnea care nu avea și nici azi nu are o figură atractivă la nivel național, avea nevoie de un puști care să îl manipuleze în față crezând că el controla partidul și apoi guvernarea. Era inevitabilă tensiune între cei doi pentru că au fost nesinceri unul față de altul de la început, așa cum au fost și față de restul partidului. Dragnea este un împrumut de la PDL, și eu am partea mea de vină că l-am promovat, este un tip abil car știe să vorbeadcă frumos și lungușitor dar nu este din serialul ăsta. Din punctul meu de vedere a fost un mariaj din interes iar atunci când s-au creat condițiile pentru a-și infinge cuțitul pe la spate au făcut-o matematic”.

”Ponta mi-a cerut în 2009 să îl ministrul Jutiției”

Mircea Geoană a mai afirmat, la Cluj Napoca, că planul lui Dragnea de a activa toți liderii cu probleme penale, nu va face decât să aducă partidului o ”condamnare la irelevanță”. ”Este ca și când afară ninge și tu ești în costum de baie. Este o inadapatare la așteptările opiniei publice românești. Publicul românesc și cel de stânga a reușit să facă o legătură directă între corupție și sărăcie, între corupție și lipsă de educație, de servicii medicale, de infrastructuri, de autostrăzi care se surpă din motive bine știute. Și atuncea când vii cu o astfel de propunere, există de fapt un sentiment de sinucidere colectivă. Mi se pare o greșeală strategică a celor de la baza PSD-ului. Uimirea mea este că nu există o voce care să spună că direcția este greșită, că nu poți să mergi cu oameni cu probleme de integritate, azi în România, azi în Europa”.

Despre Ponta, fostul președinte al PSD a vorbit în termeni foarte duri spunând că l-a dezamăgit ”din punct de vedere al moralității și intregrităii”. ”Un om care mi-a cerut să îl pun ministrul justiției în 2009, a fost o chestiune pe care i-am promis-o. Era un om care avea trecutul necesar oentru o astfel de funcție. Nu aș fi crezut că cineva își poate folosi influența politică pentru a face matrapazlâcuri cu Șova, astea sunt lucruri pe care nu le știi ca lider de partid. Cu politica știam că este un om mai versatil, știam că este un om care schimbă taberele mai ușor dar până la urmă l-am acceptat cu toții pentru că trebuie să încurajezi echipa tânără din partid”, a conchis Geaoană.