Scandal între silvicultorii din Argeș. Se cere intervenția ministrului Mircea Fechet

Scandal între silvicultorii din Argeș. Se cere intervenția ministrului Mircea Fechet Sursa foto: Timp Online

Ministrul Mediului, MIrcea Fechet este solicitat să intervină într-un scandal la Direcția Silvică Argeș, al cărei șef este acuzat de comportament abuziv și „odios” care ar fi dus la moartea unui inginer silvic, Sever Pahonțu

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a fost sesizat printr-un memoriu în care îi sunt prezentate mai multe probleme ale Direcției Silvice Argeș. Sesizarea îl vizează pe șeful structurii, la Armand Chiriloiu. Acesta este acuzat de mai multe abuzuri.

Mircea Fechet solicitat să intervină la Argeș

Un memoriu adresat ministrului Mediului, îi solicită să ia măsuri în legătură cu mai multe probleme reclamate de unii salariați sau foști salariați ai Direcției Silvice Argeș. În document, i se cere lui Mircea Fechet să ia măsuri pentru a îndrepta lucrurile. Potirvit presei locale, autorul memoriului, al cărui nume nu a fost dezvăluit, susține că mai multe sesizări au fost ignorate de foști șefi Romsilva și miniștri.

„Precedentele sesizări, rapoarte, memorii și informări, trimise atât de mine, cât și de presa locală și de mai mulți salariați și foști salariați ai Direcției Silvice Argeș, au fost ignorate în mod repetat de către miniștrii și directorii generali ai Romsilva, aceștia blocând permanent orice încercare de a se face dreptate și de a se (re)impune respectarea legii la nivelul Direcției Silvice Argeș”, se arată în documentul transmis lui Mircea Fechet, conform Jurnalul de Argeș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, în acest sens, memoriul face referire la un inginer silvic, Sever Pahonțu, între timp decedat. Acesta a făcut o sesizare către Prefectura Argeș, care a rămas fără răspuns.

Mirdcea Fechet: Ministerul Mediului ar putea suporta o parte din leasingul mașinilor electrice

Mircea Fechet. Sursa foto: Facebook

Acuzații grave la adresa șefului Direcției Silvice

Ministrul Mircea Fechet a fost solicitat să intervină prin memoriul pe care l-a primit din Argeș. În document este acuzat șeful Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu. Acesta este acuzat că ar fi avut un comportament „odios” care a provocat moartea inginerului silvic Pahonțu.

„Cu aproape patru ani în urmă, din cauza comportamentului odios al acestui funcționar public, (Armand Chiriloiu - n. red.), s-a petrecut un eveniment cumplit: decesul inginerului silvic argeșean Sever Pahonțu, după aproape 6 ani de tortură fizică și psihică incredibilă. Ca să înțelegeți proporțiile tragediei, vă prezentăm, succint, o parte din acuzele extrem de grave care i-au fost aduse de inginerul silvic Sever Pahonțu, între timp decedat, într-un memoriu adresat Instituției Prefectului de la acea vreme”, se arată în memoriul ajuns la Mircea Fechet.

Conform documentului, acuzațiile formulate împotriva șefului Direcției Silvice, de către inginerul Sever Pahonțu sunt următoarele:

  • că i s-a cerut să o scape de pușcărie pe Alina Chiriloiu, soția șefului de la D.S Argeș, intervenind la judecătoarea Pahonțu (soția lui), la acea vreme președinte al Judecătoriei Curtea de Argeș;
  • că a fost inițiată o campanie sistematică de denigrare și de hărțuire contra sa, cu scopul concret de a fi îndepărtat definitiv din sistemul silvic prin acordarea de calificative necorespunzătoare, prin mutări abuzive de la un ocol la altul, prin impunerea unor condiții de muncă periculoase pentru sănătate și a unor sarcini de serviciu abuzive;
  • că a formulat împotriva sa nu mai puțin de 5 plângeri penale (toate soldate cu neînceperea urmăririi penale) și i-a suspendat contractul de muncă începând cu data de 14 octombrie 2014 (sancțiune anulată de instanță);
  • că, pe fondul stresului, starea de sănătate i s-a deteriorat, iar în lunile ianuarie și februarie 2016 a fost internat la Spitalul Universitar de urgență București pentru afecțiuni ale ficatului, hipertensiune arterială și diabet!
  • Arnand Chiriloiu

    Șeful Direcției Silvice Argeș. Armand Chiriloiu Sursa foto: Ziarul de Argeș

Documentul aflat pe masa ministrului Mircea Fechet

În urma acestor probleme pe care le-a avut cu șeful Direcției Silvice Argeș, arată autorul memoriului citat de Jurnalul de Argeș, starea sănătății inginerului silvic Sever Pahonțu s-a înrăutățit. Astfel, pe fondul problemelor acesta s-ar fi confruntat cu un cancer galopant, care i-a provocat moartea.

„În cele din urmă, Sever Pahonțu a murit de un cancer galopant, provocat de presiunile și teroarea în care a fost obligat să lucreze. Foștilor săi colegi de la Direcția Silvică Argeș li s-a interzis în mod expres de către directorul Armand Chiriloiu până și să participe la înmormântare. Pare greu de crezut, pare o nebunie, dar este purul adevăr!”, se arată în memoriul adresat lui Mircea Fechet.

Inginerul la care se face referire, fostul șef al Ocolului Silvic Vidraru, Sever Pahonțu, a murit la sfârșitul anului 2018. Cu doi ani înainte, acesta a transmis un memoriu către prefectul de Argeș, de la acea vreme, în care a făcut o serie de acuzații la adresa lui Armand Chiriloiu. Inginerul silvic susținea că acesta îl supune șicanelor pentru că a refuzat să intervină în favoarea soției sale, judecată pentru corupție.