Mircea Fechet, anunț important pentru proprietarii de terenuri. 20 de ani primă de la stat

Mircea Fechet, anunț important pentru proprietarii de terenuri. 20 de ani primă de la stat Treneuri. Sursa foto: Pixabay

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că în şedinţa de Guvern de joi va introduce o ordonanţă de urgenţă care vizează păşunile eligibile pentru a fi împădurite şi care peste noapte au pierdut această calitate.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat miercuri că în şedinţa de Guven de joi va introduce o ordonanţă de urgenţă care vizează păşunile, care erau eligibile pentru a fi împădurite şi care peste noapte au pierdut această calitate

„În Parlament, un grup de parlamentari, nici nu mai contează de la ce partid erau, au decis că mai bine scoatem scoatem păşunile din suprafeţele care să fie împădurite”, a explicat ministrul Mircea Fechet.

Mircea Fechet: Sunt foarte multe păşuni care astăzi nici animalele nu mai pasc

Ministrul a mai arătat că acest lucru avea sens pentru anumite tipuri de păşuni, cu înaltă valoare ecologică. Care într-adevăr trebuie să rămână aşa cum sunt. Şi ar fi o pierdere din punct de vedere al mediului să le transformăm în păduri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu asta pot fi de acord însă în acelaşi timp sunt foarte multe păşuni care astăzi nici animalele nu mai pasc. Nici nu mai coseşte nimeni de acolo nimic. Sunt degradate şi se împăduresc oricum natural şi pentru acele suprafeţe n-avem niciun motiv să nu le împădurim”.

Animale, Pășunat, Oaie, Turmă, Turma

Păşune. Sursa foto: Pixabay

Există finanţare în PNRR pentru toate cheltuielile legate de împădurire

Mircea Fechet spune că pentru a împăduri un hectar de stejar împreună cu ce lucrări silvice trebuie să faci în fiecare an timp de vreo şase ani de zile ajungi la vreo 20.000 de euro pentru fiecare hectar.

El a menţionat că ulterior, beneficiarul primeşte în fiecare an de la Ministerul Mediului o sumă de 456 de euro. Timp de 20 de ani, numită primă de sechestrare a carbonului.

Cu alte cuvinte, spune ministrul,  se extinde suprafaţa împădurită a României. Şi se încercă să se compenseze acest lucru. Pentru că altfel oamenii fie le-ar lăsa păşuni şi primesc acolo o subvenție fie le-ar lăsa nelucrate.

Vaci, Bovine, Pășunat, Mamifere, Animale

Păşini. Sursa foto: Pixabay.com

De asemenea, ministrul mai afirmă că: Am discutat şi cu primul-ministru şi vom găsi soluţia juridică să o facem prin ordonanţă de urgenţă iar sume deocamdată avem pentru că la capitolul împăduriri avem peste un miliard de euro bani din grant, nu din împrumuturi, sunt banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană şi nu trebuie să mai dăm nici un euro înapoi şi care aşteaptă să fie cheltuiţi la biodiversitate, a completat ministrulMediului.