Abuzuri în serie la Protecția Copilului Teleorman. Minore învoite la iubiți și lăsate însărcinate

Abuzuri în serie la Protecția Copilului Teleorman. Minore învoite la iubiți și lăsate însărcinate Sursa: arhiva EVZ

Abuzuri în serie la Protecția Copilului Teleorman. Minore învoite la iubiți și lăsate însărcinate, iar unele au fost ajutate să avorteze, arată un amplu control demarat în Alexandria.

Abuzuri în serie la Protecția Copilului Teleorman. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a făcut, în luna iunie, un amplu control la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Teleorman. Controlul a scos la iveală doar unele dintre aspectele care pot fi demonstrate cu mărturii, scrie Liber în Teleorman 

Abuzuri în serie la Protecția Copilului Teleorman. Confuzii mari cu privire la definiția abuzului

CTPTF Alexandria are în componență 6 servicii rezidențiale de tip apartament. În apartamentele desființate supravegherea copiilor și activităţile zilnice erau asigurate de un educator la 2 apartamente, respectiv de un bucătar.

În prezent serviciile rezidențiale respectă standardele minime de calitate cu privire la numărul copiilor găzduiți. Găzduiesc un efectiv de 27 de copii, cu vârste cuprinse între 11-19 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înregistrarea instruirilor personalului în registrul specific prezintă inadvertenţe în cronologie, iar ultima mențiune este din anul 2022, arată controlul. Există angajați care nu pot identifica formele de abuz, nu fac distincţia între abuz şi incident deosebit. De asemenea, nu cunosc procedura semnalării oricăror suspiciuni de abuz.

Cazul minorului P. S-a mutat de teama șefului CTPTF

Un copil, P., a declarat că șeful CTPTF Alexandria a țipat la el. L-a amenințat că dacă refuză să se mute va fi dat afară din serviciul social. De teamă tânărul s-a mutat. Atât informarea tânărului, cât și consilierea acestuia cu privire la transferul în alt apartament au fost realizate cu o zi înainte. Minorul a declarat în scris că nu este de acord cu mutarea de pe Modulul Intim ap. 9 bis.

Soartă cruntă pentru doi copii

Ancheta din Teleorman a scos la iveală o serie de grave nereguli. Sursa: arhiva EVZ

Contrar prevederilor legale, șeful CTPTF Alexandria a decis în mod unilateral mutarea tânărului în alt serviciu social și separarea acestuia de fraţi. A informat abia ulterior managerul de caz cu privire la decizia luată. Cel puţin pentru o noapte tânărul a fost mutat împotriva voinţei lui în alt serviciu social. Directorul general al DGASPC Teleorman a dispus realizarea unei cercetări administrative a angajaților implicați în mutarea minorului într-un alt serviciu social.

Minore implicate în abuzuri ale unui educator

În apart. 17 din Aleea CFR, în cazul situaţiilor de abuz/presupus abuz, unii dintre beneficiari şi educatori semnalează situația domnului Noni-Emil lordache, din afara instituției. Acesta nu are  atribuții conferite prin lege sau alte proceduri în acest sens.

În Registrele de evidență a cazurilor de abuz sau neglijare, în perioada 2018-2021, au fost regăsite mai multe consemnări ale unor situații de abuz. În niciunul nu este descrisă situaţia de abuz, discriminare, tratament inuman sau degradant. Minorele A. și V. au fost implicate în situații de abuz, în ambele cazuri fiind sesizată Poliția.

Situațiile de abuz asupra copiilor săvârşite de fostul educator Lincan Florian au fost sesizate organelor competente. Angajatului i s-a desfăcut contractul de muncă, iar beneficiarii au fost consiliați psihologic. De notat că minorii spun că nu au fost consiliați.

Minorele rămase însărcinate au fost învoite legal

Cu ştiinţa şefului CTPTF Alexandria și a personalului, minorele E., A. și N. au fost învoite la domiciliul unor persoane. Totul în absența anchetelor sociale realizate la locul învoirii. Mai mult, beneficiarele minore au fost învoite în familiile iubiților lor sau chiar la ei, toți persoane adulte. Unele dintre minore au rămas însărcinate.

Iată un caz relevant. Cu implicarea directă a șefului CTPTF Alexandria, managerului de caz și a membrilor echipei multidiciplinare, reintegrarea în familie a minorei L. s-a realizat în mod forțat. Foarte probabil, reintegrarea s-a făcut pentru că minora era însărcinată. Mai mult, conducerea DGASPC Teleorman a fost informată târziu, Poliţia nefiind sesizată.

În cazul fostei beneficiare Mirela, se apreciază că aceasta, în mod voit, a rămas însărcinată. Ulterior Mirela și-a legalizat relația.

Minore ajutate să avorteze

Educatoarea Elena Cernea și-a menținut declarația cu privire la implicarea sa și a şefului CTPTF Alexandria în demersurile prin care s-a realizat întreruperea sarcinii unor beneficiare minore din cadrul CTPTF Alexandria, fără respectarea prevederilor legale.

Pe de altă parte, la nivelul CTPTF Alexandria există relații de muncă conflictuale, manifestate deschis, între şeful CTPTF Alexandria și psiholog, pe de o parte, şi educatorul Cernea Elena și managerul de caz, pe de altă parte.

Procedură eronată de cerere a învoirii

Tinerii au susţinut că nu sunt condiționați de către personal să plece la împlinirea vârstei de 18 ani. Totuși, au fost identificate multe cazuri în care tinerilor le-a fost menţinută măsura de protecție specială. Deseori învoirile se realizează fără o anchetă socială, cu acordul şefului CTPTF Alexandria.

Şeful complexului a informat în mod eronat copiii cu privire la procedura învoirii. Procedura nu stabileşte în mod clar etapele și persoanele responsabile de proces.

Contrar prevederilor legale, educatoarea Mariana Almăjanu a determinat unul dintre copii să ceară ridicarea unei sume de bani din pensia de urmaș. Unii dintre angajați conving copiii să plătească îmbunătăţirea condițiilor de locuit în apartamente.

Mâncare alterată sau insuficientă

În opinia copiilor, mâncarea este suficientă. Nu au fost situații în care să fie alterată. Copiii care locuiesc în Aleea CFR, au sesizat că una dintre bucătărese ,,gustă cu lingura și apoi amestecă mâncarea cu ea”. În aceste condiţii ei preferă să nu mai mănânce.

Meniurile nu sunt prea variate, conțin mulți carbohidrați și produse procesate (mezeluri, dulciuri). Fructele și legumele proaspete se regăsesc rar în meniu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Minora A. a declarat că a fost bruscată și trasă de păr de educatoarea Drăghici Georgeta. Minora a transcris sesizarea cu privire la abuzul săvârșit de aceasta asupra sa. Cazul de abuz asupra minorei a fost sesizat Poliției. Copilul a fost inclus într-un program de consiliere psihologică.

Potrivit evaluării inițiale realizate de specialiștii DGASPC Teleorman, „persistă suspiciunea de abuz fizic şi verbal exercitat de către doamna Drăghici Georgeta asupra minorei A.”. Șeful CTPTF Alexandria și conducerea DGASPC Teleorman nu au procedat la îndepărtarea educatoarei de lângă copilul victimă a abuzului.