Evenimentul Zilei > Actualitate > Mircea Duşa la Academia Navală-„Tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre cariera militară”
Mircea Duşa la Academia Navală-„Tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre cariera militară”

Mircea Duşa la Academia Navală-„Tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre cariera militară”

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prezent la deschiderea anului universitar la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanţa, a susţinut că tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre cariera militară, peste 5500 frecventând instituţiile militare de învăţământ superior.

Învăţământul militar românesc, liceal şi universitar, este foarte apreciat şi tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre cariera militară, potrivit ministrului Apărării, Mircea Duşa.„Vin tot mai mulţi tineri şi ne bucură acest lucru pentru că Armata are nevoie de resursă umană foarte bine pregătită. Anul acesta de învăţământ, 2015-2016, peste 5500 de tineri, riguros selectaţi, vor frecventa cursurile instituţiilor noastre de învăţământ superior.  Este vorba de tinerii care urmează cursurile Universităţii Naţionale de Apărare, a Academiei Forţelor Terestre, Academiei Forţelor Navale, Academiei Tehnice şi ale Institutului Medic Militar”, a precizat ministrul.

La Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanţa, sunt peste 2000 de studenţi care se pregătesc pentru Marina militară dar şi civilă. Mircea Duşa a subliniat că „NATO este într-un proces de readaptare pentru a răspunde cerinţelor de securitate a acestei lumi, în continuă schimbare”. De aceea, ministrul Apărării a cerut rectorului şi Senatului Academiei Navale să adapteze continuu programa de învăţământ, „mai ales pentru domeniul militar,  pentru a răspunde necesităţilor Armatei române, necesităţilor de creştere a capacităţilor operaţionale a Marinei noastre militare”.

În cuvântarea de la Academia Navală, Mircea Duşa a „ordonat” rectorului instituţiei să trimită, la anul, bricul Mircea într-un voiaj de instrucţie mai lung decât cele din ultimii ani. Conducerea Academiei a sugerat chiar un voiaj în jurul lumii. MApN a alocat, în luna august, un milion de lei pentru lucrări de reparaţii şi mentenanţă la nava şcoală a Marinei militare. „Bricul Mircea este un ambasador foarte serios al României în lume şi de aceea am solicitat ca pentru anul viitor să efectueze un marş de instrucţie mai complex şi să ancoreze mai multe porturi din lume.  În această vară, peste 3000 de oameni din Europa au vizitat bricul şi au rămas uimiţi de această navă din dotarea Armatei Române, a Forţelor Navale”, a explicat Mircea Duşa.