Potrivit autorităților din zonă, fenomenul s-a produs din cauza secetei care afectează regiunea.

Barajul care a acoperit biserica

Biserica Fecioarei Durerilor a dispărut în 1979 când a fost construit barajul Purisima. Construcția a îngropat comunitatea colonială El Zangarro, a scris Mexico News Daily.

„Istoria orală ne spune că le-a fost foarte greu să părăsească locul, nu doar din cauza clădirilor, ci din cauza sentimentului de apartenență la locul respectiv”, a spus Dulce Vazquez, directorul arhivelor municipale locale.

„Câțiva au rezistat până au văzut că era deja o realitate că apa va ajunge și va acoperi întregul oraș”, a declarat Vazquez pentru ziarul mexican Milenio.

Dar o secetă recentă care a afectat orașul Guanajuato și zona din jur în ultimele luni a readus biserica istorică la lumină.

Peste 70% din Mexic este în prezent în secetă. Fenomenul epuizează barajele țării până la capacitatea de sub 50%.

Construcția barajului a fost comandată de fostul președinte José López Portillo după ce un alt baraj a izbucnit cu șase ani mai devreme, la aproximativ 15 mile distanță în orașul Irapuato, potrivit ziarului în limba spaniolă Milenio, care a fost primul care a publicat imaginile.

Dulce Vázquez, directorul arhivei municipale a comunității, a declarat ziarului că există rezistență din partea locuitorilor din El Zangarro, care au fost relocați pe un teren din apropiere într-un nou oraș cu același nume

Construcția barajului a inundat 1.200 de hectare și a acoperit orașul El Zangarro, inclusiv biserica, despre care unele „surse documentare” sugerează că ar putea datea cu 100 de ani mai devreme până în secolul al XVIII-lea.

Lipsa ploii din primul trimestru al anului 2021 a determinat-o pe șefa Comisiei Naționale a Apelor din Mexic, Blanca Jiménez Cisneros, să înceapă măsuri de economisire a apei, deoarece peste 70% din țară rămâne în secetă.

Una dintre cele mai afectate zone din cauza secetei

El a spus că multe dintre barajele țării sunt sub capacitatea de 50%, în scădere cu 23% față de 2020, iar condițiile de secetă vor continua în 2021, potrivit Mexico News Daily.