Ministrul Vasile Dîncu, avertisment cu privire la zona extinsă a Mării Negre: „A devenit o zonă de instabilitate”

Ministrul Vasile Dîncu, avertisment cu privire la zona extinsă a Mării Negre: „A devenit o zonă de instabilitate” Sursa: Facebook/ Vasile Dîncu

Prezent fiind la forumul Black Sea and Balkans Security, minstrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre pericolul de securitate ce caracterizează zona extinsă a Mării Negre, devenită o regiune instabilă și plină de amenințări la adresa NATO.

Despre riscurile și amenințările care caracterizează zona Mării Negre, ministrul Apărării Naționale a mai vorbit și în cadrul discuțiilor legate de Busola Strategică a NATO, atunci când Vasile Dîncu argumenta că Marea Neagră constituie o amenințare la adresa Alianței Nord-Atlantice.

Vasile Dîncu, despre pericolele din regiunea extinsă a Mării Negre

„Zona extinsă a Mării Negre a devenit, prin conflictele îngheţate din zonă, o zonă de instabilitate şi insecuritate. (…) Nu era uşor să impui această problematică în zona relaţiilor internaţionale. Eu, care sunt de câteva luni ministru al Apărării, am avut o primă experienţă, la începutul mandatului meu, destul de greu de explicat, când discutam despre Busola Strategică sau despre cum vom reuşi să aducem Busola Strategică, pentru a o armoniza în conceptul strategic NATO care urma la summitul NATO de la Madrid.

Nu era uşor să argumentăm că Marea Neagră este un loc periculos şi că îşi are locul în harta îngrijorărilor şi harta ameninţărilor pentru NATO”, a transmis ministrul Vasile Dîncu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezacord al statelor din UE cu privire la definirea riscurilor din zona Mării Negre

Ministrul Apărării român a amintit și de reticența unor state din UE în legătură cu plasarea zonei Mării Negre pe lista preocupărilor Europei și NATO.

„Ni se spunea (…), îmi aduc aminte cum un înalt oficial european, între discursul lui Bogdan Aurescu şi discursul meu, s-a intersectat şi ne-a spus că nu este foarte simplu să ameninţăm noi conceptul strategic al NATO sau Busola Strategică, toate interesele ţărilor. Într-adevăr, Marea Neagră ne preocupă pe noi, dar nu poate fi neapărat o preocupare pentru întreaga Europă sau chiar pentru NATO”, a mai adăugat Vasile Dîncu.

România, țintă în războiul hibrid al Moscovei

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu (PSD), a răspuns acuzațiilor formulate de Moscova, potrivit cărora România trimite arme și echipamente militare în Ucraina. Vasile Dîncu a vorbit la forumul Black Sea and Balkans Security. El a spus că solicitarea Federației Ruse reprezintă o încercare de manipulare a opiniei publice, ca parte a razboiului de propaganda al Kremlinului.

„Din când în când, cam o dată la 30 de zile, mai apare un purtător de cuvânt care acuza România de diverse lucruri, că furnizează armament, că furnizează instruire, sau că furnizează mercenari. Toate acestea sunt elemente ale războiului hibrid dus de Rusia împotriva coaliției internaționale care sprijină războiul drept al Ucrainei pentru apărarea teritoriului. Tratăm ca atare asemenea încercări de a manipula opinia publică. Fac parte din războiul de manipulare și propagandă a Rusiei”, a declarat ministrul Apărării.

Acuzațiile Moscovei la adresa României

Ministerul rus de Externe a acuzat România că trimite armament și echipamente militare în Ucraina, ca ajutor de război. Moscova a solicitat autorităților de la București să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament trimise Kievului. Oficialii de la Kremlin au spus că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin. Oficialii de la București au subliniat în mod repetat că poziția României este să nu dezvăluie ajutoarele militare trimise Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a afirmat că „o agenție română de știri a relatat recent despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale Vasile Dîncu și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov. Acesta din urmă și-ar fi arătat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat.

„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul. (…) Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”, a cerut Zaharova.