Evenimentul Zilei > Politica > Ministerul Apărării cere achiziţia a 3 sisteme de drone Bayraktar TB2. Care este valoarea contractului
Ministerul Apărării cere achiziţia a 3 sisteme de drone Bayraktar TB2. Care este valoarea contractului

Ministerul Apărării cere achiziţia a 3 sisteme de drone Bayraktar TB2. Care este valoarea contractului

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, solicită Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de aeronave fără echipaj la bord (UAS) Bayraktar TB2. Investiția ar putea ajunge la 300 de milioane de dolari.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, solicită Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de aeronave fără echipaj la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 de milioane de dolari.

Potrivit solicitării trimise Camerei Deputaţilor, Achiziţia pentru care se solicită aprobarea Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în funcţie de banii pe care statul îi are. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 de milioane de dolari, pe baza datelor de fundamnetare colectate până în acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

Ministerul Apărării a subliniat că autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului, pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 de euro.

MApN precizează că achiziţia acestui sistem are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării şi că doar sistemul UAS Bayraktar TB 2 „poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivelul de performanţă necesar şi în termenul stabilit”, potrivit News.ro.

Sisteme portabile de rachete antiaeriene de la MApN

Ministerul Apărării, prin intermediul Romtehnica, are în plan să dea peste jumătate de miliard de euro pe sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD). Cu toate astea, există mai multe cerințe minime de calificare la licitație. Valoarea estimată a achiziției de sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabil — MANPAD este de 677 298 000 EUR fără TVA, acordul-cadru urmând să fie încheiat cu un singur operator economic, dintre cei zece invitați să prezinte oferte.

Una din cerințele minime de calificare la licitația restrânsă este o cifră globală de faceri în ultimii trei ani (demonstrabilă) de minim 677.298.000 euro fără TVA. O altă cerință minimă de calificare este ca firmele candidate să fi făcut în ultimii cinci ani livrări de produse similare și care cumulat să fi avut o valoare de cel puțin 677.298.000,00 euro, această valoare reprezentând valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent acordului-cadru ce urmează a fi atribuit.