Analiză: Destrămarea celor două blocuri geostrategice. Cum s-a ajuns la război. Pașii Occidentului pentru depășirea crizei
- Sorin Andreiana
- 2 septembrie 2022, 16:30
Într-o analiză realizată de către economistul Zoltan Pozsar, din cadrul Credit Suisse, alături de personalul Departamentului de Strategie de Investiții al instituției financiare, ne sunt explicate motivele care au dus tensiuni în interiorul celor două blocuri geostrategice (Europa-Rusia și China-America), ceea ce a dus și la conflictul din Ucraina, dar și ce va urma.
În documentul redactat de către Credit Suisse este explicat faptul că lanțurile globale de aprovizionare funcționează doar pe timp de pace și nu atunci când lumea este în război, fie că e vorba de un război în adevăratul sens al cuvântului sau de un război economic.
Până acum, lumea cu inflație scăzută avea trei piloni:
- Forța de muncă ieftină a imigranților care menținea în frâu creșterea salariilor nominale în SUA
- Produse chinezești ieftine care cresc salariile reale pe fondul unor salarii nominale care stagnează
- Gazele naturale rusești ieftine care alimentau industria germană și, în general, Europa.
Implicit în această "trinitate" erau două blocuri geostrategice și geoeconomice uriașe: "Chimerica" (China și SUA) și "Eurusia" (Europa și Rusia). Ambele uniuni au fost un "meci ceresc": UE a plătit euro pentru gazul rusesc ieftin, SUA plăteau dolari americani pentru importuri chinezești ieftine, iar Rusia și China și-au reciclat conștiincios câștigurile în pretenții G7.
Toate părțile erau încurcate din punct de vedere comercial, dar și financiar, și, așa cum spune vechea înțelepciune, dacă facem comerț, toată lumea are de câștigat, așa că nu ne vom lupta. Dar, ca în orice căsnicie, acest lucru este adevărat doar dacă există armonie. Armonia se construiește pe încredere, iar dezacordurile ocazionale pot fi rezolvate în mod pașnic doar dacă există încredere. Dar când încrederea dispare, totul dispare, ceea ce este concluzia înfricoșătoare din cartea lui Dale Copeland: „Interdependența economică și războiul”.
Mai simplu spus, dacă există încredere, comerțul funcționează. Dacă nu mai există încredere, nu funcționează. Astăzi, încrederea a dispărut. Chimerica nu mai funcționează și nici Eurusia nu mai funcționează. În schimb, avem o relație specială între Rusia și China, economiile de bază ale blocului BRICS și "regele" și "regina" de pe tabla de șah eurasiatică - un nou "meci ceresc", făurit din divorțul dintre Chimerica și Eurusia.
Cum ne-am pierdut încrederea?
China s-a îmbogățit foarte mult făcând lucruri ieftine, iar apoi a vrut să construiască rețele 5G la nivel global, dar SUA au spus "nici vorbă". Rusia s-a îmbogățit foarte mult vânzând gaze ieftine în Europa, iar Germania s-a îmbogățit foarte mult vânzând lucruri scumpe produse cu gaze ieftine. Conturile curente s-au umflat pentru ambele. Afacerile au fost atât de bune încât Rusia și Germania au planificat o reînnoire a jurămintelor cu Nord Stream 2. Dar ceremonia a fost anulată brusc și s-a transformat în divorț, deoarece una dintre părți a făcut ceva ce cealaltă nu putea tolera.
Evenimentele s-au derulat rapid și au implicat NATO, Ucraina și echilibrul de putere în Europa continentală, iar rezultatul este un alt divorț complicat, în care cele două părți nu-și mai vorbesc: "Olaf Scholz spune că parteneriatul cu Rusia lui Putin este de neconceput".
Relația specială dintre China și Rusia ("Chussia") este una puternică: un mariaj al mărfurilor și al industriei, care unește cel mai mare producător de mărfuri (Rusia) și fabrica lumii (China), potențial în controlul Eurasiei. Unul primește mărfuri pe care nu le are, iar celălalt cipuri și alte chestii pe care le nu mai poate obține de la Occident din cauza sancțiunilor occidentale.
Citește continuarea analizei pe Infofinanciar.ro.