Avertisment pentru turiști, pericolul pândește la orice pas: „Se poate întâmpla o catastrofă”

Avertisment pentru turiști, pericolul pândește la orice pas: „Se poate întâmpla o catastrofă” Cele mai ieftine stațiuni de schi din Austria. Prețuri mai mici ca în România. Sursa foto Arhiva EVZ

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că situația urșilor care apar pe pârtiile de la Predeal reprezintă un adevărat pericol pentru turiști. Acesta a declarat că una dintre soluțiile posibile ar fi îngrădirea pârtiilor sau în cel mai rău caz relocarea animalelor.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că situația urșilor care apar pe pârtiile de la Predeal reprezintă un adevărat pericol pentru turiști. Acesta a declarat că una dintre soluțiile posibile ar fi îngrădirea pârtiilor sau în cel mai rău caz relocarea animalelor.

Ministrul Mediului a comentat imaginile apărute în mediul online, în care se vede un urs pe o pârtie, la Predeal, în preajma unul grup de turişti, iar un instructor de schi încearcă să-l îndepărteze, animalul fugind după el, după care se retrage în pădure.

Ce a declarat ministrul Mediului

"Domnul acesta (instructorul de schi-nr) a făcut un gest eroic aproape, poate şi inconştient, la un moment dat, de consecinţele care pot apărea sau cu care se poate termina o asemenea situaţie. Un lucru este cert: din păcate, vedem din ce mai multe asemenea situaţii. Pericolul este unul real, iminent, pentru toţi cei care sunt pe pârtie şi toţi cei care se plimbă prin pădure. Este o situaţie extrem de periculoasă, pentru că într-adevăr, la prima vedere este haios, e frumos, e drăguţ, dar în momentul în care ori se sperie, ori se întâmplă ceva, omul cade, nu e instructor de schi, e un schior începător, se poate întâmpla o catastrofă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate, mai ales în zona de munte, în zonele unde populaţia de urs este mare, an de an ajung oameni în spital, în situaţii critice, din păcate, se întâmplă şi tragedii, pierderi de vieţi omeneşti, pericolul este din ce în ce mai mare", a declarat Tanczos Barna, la Digi 24.

Familie de urși cu bârlogul în zonă

"Am vorbit cu gestionarul fondului de vânătoare de acolo, care a monitorizat situaţia, cu jandarmii, care erau gata să intervină, dacă se întoarce acest exemplar de urs. Încă o dată: trebuie să fii acolo non-stop să salvezi oamenii, pentru că nu ştii niciodată când apare şi cine o să fie pus în pericol. O soluţie locală poate fi îngrădirea acelor pârtii care vin, practic, şi intră în habitatul natural al urşilor şi familia respectivă de urs poate să apară oricând, mai nou, în timpul iernii nu mai există acea hibernare, despre care s-a tot vorbit. Ursul iese tot mai des din acel culcuş, acea vizuină, acel bârlog şi în timpul iernii. Lucrurile de genul acesta, situaţiile de genul acesta se vor înmulţi", a spus ministrul Mediului.

Care este soluția în acest caz

Acesta a mai precizat că ursul poate fi relocat, dar este vorba de o soluţie temporară şi de mutarea pericolului în altă parte.

"Dacă creşte, creşte, creşte populaţia, pericolul apare peste tot şi o să fie iminent", a subliniat Tanczos.

Acesta a mai spus că, în ultimii ani, Ministerul Mediului nu a făcut nimic pentru rezolvarea acestor probleme.

"Ministerul Mediului, din păcate, în ultimii şase ani, practic nu a făcut nimic. Nu a făcut nici măcar evaluarea cantitativă a populaţiei de urs, nu există în ultimii cinci ani nicio măsură implementată de protejare a habitatelor şi de a asigurare a zonelor de linişte, de înfiinţare a culturilor pentru a opri venirea urşilor dinspre pădure înspre sat şi înspre zonele agricole, nu au reuşit să scoată turismul motorizat din pădure, ATV-uri, maşini de teren, plimbări cu zeci şi sute de ATV-uri şi de maşini de teren, inclusiv în zone de strictă protecţie.

Deci, nu s-a întâmplat, practic, nimic în ultimii cinci sau şase ani şi o specie aflată la vârful lanţului trofic, fără niciun duşman, pentru că singurul duşman este omul, omul s-a retras din evaluarea şi din managementul speciei, nu există nicio specie care să pună în pericol populaţia de urs, populaţia creşte, inevitabil. Şi situaţiile de genul acesta se vor repeta, se vor înmulţi. A nu face nimic nu este o soluţie", a afirmat Tanczos.

Ministrul Mediului: "Pesta porcină, o altă problemă"

Tanczos consideră că situaţia trebuie prezentată în mod real şi trebuie găsite soluţii pentru păstrarea cât mai intactă a habitatului natural al animalelor sălbatice strict protejate.

"Trebuie să prezentăm situaţia reală, trebuie să avem curajul să vorbim despre problemă (...), trebuie să găsim soluţii pentru a păstra habitatul natural al animalelor sălbatice strict protejate cât mai intact. Deci, nu putem elimina omul din pădure şi nu putem interzice turismul sau culesul fructelor de pădure, dar echilibrul trebuie creat. Deci, nu merge să facem excursii cu 20 de ATV-uri exact în zonele unde sunt zonele de linişte pentru animalele sălbatice, pentru că se sperie şi dacă venim zi de zi şi săptămână de săptămână, le deranjăm. (...) Este o problemă foarte mare, sunt şi sporturile motorizate care se fac în pădure şi chiar deranjează habitatul natural al animalelor sălbatice. Deci, lucrurile trebuie spuse, trebuie să luăm măsuri şi trebuie să asigurăm zone de linişte pentru a proteja aceste animale sălbatice", a mai spus ministrul Tanczos Barna.