Ministrul Mediului, anchetat

Ministrul Mediului, anchetat

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a fost audiat astăzi de o comisie parlamentară de anchetă cu privire la modul în care a atribuit, în luna aprilie a acestui an, aproximativ o jumătate de milion de euro unei firme de publicitate, în scopul promovării axei III a Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

În cadrul şedinţei, ministrul Mediului şi-a motivat decizia de a nu organiza o licitaţie prin pericolul de a pierde finanţarea europeană dacă banii nu erau folosiţi. În opinia reprezentantului Executivului, organizarea licitaţiei ar fi durat prea mult şi fondurile alocate pentru promovarea programului s-ar fi întors la Uniunea Europeană, pentru că nu puteau fi utilizate în alte scopuri.

"În cazul în care s-ar fi iniţiat procedura de licitaţie deschisă, aceast ar fi durat 84 de zile, adică până în luna august. În luna septembrie ar fi trebuit să organizăm o nouă licitaţie pe bani de la bugetul de stat", a declarat Nicolae Nemirschi în faţa comisiei.  Ministrul a precizat că a încheiat un contract avantajos pentru statul român, la valoarea monedei euro de anul trecut.

Nemirschi este acuzat că a atribuit un contract în valoare de aproape 500.000 de euro firmei ARS Advertising, prin negociere fără anunţ de participare. Ministrul Mediului a dezvăluit comisiei de anchetă că, de fapt, firma de publicitate a înaintat o ofertă ministerului, pe care acesta a acceptat-o.

Ne puteți urmări și pe Google News

Attila Korodi, fostul ministru al Mediului, l-a criticat pe Nicolae Nemirschi pentru urgentarea măsurilor de atribuire a contractului de promovare. “Practic, nu e o acţiune atât de stringentă cea de difuzare de publicitate încât să se justifice graba. În plus, nici licitaţia pentru acest tip de acţiuni nu este atât de complexă”, a declarat Korodi pe 26 iunie. Attila Korodi este membru al comisiei care îl anchetează pe Nemirschi.

În continuarea şedinţei, membrii comisiei de anchetă îl audiază pe secretarul general din Ministerul Mediului, Virginia Ştefănică, urmând ca până la mijlocul lunii august să elaboreze un raport în acest caz. Axa III a Programului Operaţional Sectorial de Mediu are ca scop reducerea poluării provenite de la sistemele de încălzire urbană în localităţile cele mai afectate, prin modernizarea acestora. Măsurile de modernizare sunt încă în fază incipientă.