Evenimentul Zilei > International > Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Zarif: „SUA nu se tem de armele noastre, ci de poporul nostru”
Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Zarif: „SUA nu se tem de armele noastre, ci de poporul nostru”

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Zarif: „SUA nu se tem de armele noastre, ci de poporul nostru”

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat că SUA nu se tem de armele Iranului, ci de poporul iranian.

În discursul rostit la Parlament, ca urmare a interpelării preşedintelui Comisiei pentru securitate naţională şi politici externe din Parlamentul iranian, Mojtaba Zonnour, Zarif a vorbit despre capacităţile militare ale Iranului şi ale SUA.

Conform informaţiilor obţinute de la surse de încredere, administraţia Statelor Unite a hotărât distrugerea complexului nuclear Fordo de la Qom, dar de „teama” intensificării solidarităţii în rândurile populaţiei iraniene au renunţat, a spus Zarif şi a amintit cuvintele liderului Ali Khamenei „Martirul Soleimani este mai eficient pentru revoluţie decât comandantul Soleimani.”

Zarif a amintit şi discuţia pe care a avut-o cu fostul secretar de stat al SUA, John Kerry, şi a spus: „Kerry m-a întrebat de ce am construit complexul Fordo şi mi-a spus că-l pot distruge foarte uşor. Şi eu l-am întrebat: ‘Ce va fi după aceea’? Kerry mi-a spus că nu-l distrug pentru că se tem de posibilele urmări ce vor apărea în urma dispariţiei Complexului nuclear Fordo.”

Zarif a atras atenţia asupra faptului că SUA cheltuiesc anual pentru apărarea militară 2 trilioane de dolari, iar Iranul 16 miliarde de dolari şi a adăugat: „Nu armele, care nu sunt atât de puternice, vor apăra ţara noastră în faţa capacităţii militare a Statelor Unite. Pe noi ne va apăra cultura şi spiritul de sacrificiu al poporului nostru. Nu capacitatea noastră militară devine slăbiciunea SUA, ci unitatea noastră. Statele Unite se tem de poporul nostru, nu de armele noastre. Capacitatea noastră de apărare este cunoscută în întreaga lume.”

Zarif a susţinut că de 40 de ani, Washingtonul urmăreşte să răstoarne regimul din Iran şi a spus: „Este o realitate a Statelor Unite ideea de a răsturna Republica Islamică din Iran şi noi acţionăm conform acestei realităţi. Ce rost are să te opui întregii lumi folosind logica militară? După asasinarea lui Soleimani, populaţia care a ieşit în pieţe a arătat lumii forţa noastră. Populaţia care a umplut străzile a fost un indiciu al puterii noastre.”

Referindu-se la acordul nuclear, Zarif a susţinut că în această problemă nu ţările UE au câştigat, ci Iranul. Zarif a spus: „Uniunea Europeană a fost obligată să renunţe la politica sa în faţa Statelor Unite. SUA ameninţă cu majorarea cu 25% a tarifelor vamale pentru ca UE sa părăsească acordul nuclear.”

Traducere din TÜRKIYE – RADOR