Evenimentul ZileiPoliticaScandalul dronelor continuă. Ministrul Apărării, așteptat să dea explicații în Parlament

Scandalul dronelor continuă. Ministrul Apărării, așteptat să dea explicații în Parlament

Scandalul dronelor continuă. Ministrul Apărării, așteptat să dea explicații în Parlament
Dronele descoperite la granița cu Ucraina au creat multe controverse. Grupul de senatori USR au cerut ca ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, să ofere explicații, însă susțin că această solicitare nu a fost trimisă către ministru. Ei cer ca Tâlvăr să se prezinte în plen.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost chemat să dea explicații în Parlament cu privire la dronele căzute pe teritoriul României, la granița cu Ucraina. Solicitarea a fost făcută de grupul de senatori USR, în Comitetul liderilor. Ei vor ca liderul MApN că participe la dezbaterea „Ora Guvernului” din plen.

Radu Mihail, liderul grupării de senatori USR, a spus, luni, că solicitarea înaintată de ei săptămâna trecută nu a fost transmisă ministrului Apărării. Acest lucru ar fi trebui făcut de reprezentanții partidului.

Liderul senatorilor USR a spus că ministrul Apărării trebuie să se prezinte în Senat și să explice ce s-a întâmplat la granița cu Ucraina. Angel Tîlvăr ar trebui să dea explicații și cu privire la dotările Armatei Române pentru a face față amenințărilor.

„Am verificat dacă au discutat măcar informal cu domnul Tîlvăr, aşa cum au promis, să-l întrebe când ar putea veni la Senat. Nu au făcut-o şi nu i-au transmis că este nevoie să vină să explice ce s-a întâmplat la graniţa cu Ucraina, cu dronele care cad pe teritoriul României şi cu tot ce înseamnă dotare a Armatei române pentru a face faţa ameninţării de la răsărit. Noi am insistat că trebuie să existe ‘Ora Guvernului’ şi ministrul Tîlvăr să vină să dea socoteală Senatului. Invitaţia va fi transmisă astăzi”, a afirmat Radu Mihail, la Senat, potrivit Agerpres.

Atac cu drone la Dunăre
Sursa foto: Caputa video

Ministrul Apărării trebuie să de-a explicații în plenul Parlamentului

Radu Mihail a spus că unii membri ai Comisiei de apărare din Senat urmează să se întâlnească cu ministru. Cu toate acestea, senatorii USR cred că ministrul Apărării trebuie să se prezinte în plen și să ofere explicații. Nu doar să se întâlnească cu câțiva parlamentari.

„E nevoie să intrăm în normalitate. ‘Ora Guvernului’ şi ‘Ora Prim-ministrului’ sunt lucruri menţionate specific în Regulamentul Senatului. (…) Vom urmări ca acest lucru să se întâmple în fiecare săptămână, să ne asigurăm că vin miniştrii să răspundă (…) dacă îi apără sau nu pe cetăţeni de necazurile care apar”, a adăugat Mihail.

Ministrul Apărării este chemat să dea explicații după controversele din jurul fragmentelor de drone, căzute pe teritoriul României. Inițial autoritățile au negat vehement existența acestora. În cele din urmă au confirmat că bucăți dintr-o dronă rusească  au căzut pe teritoriul țării noastre.

Angel Tîlvăr a fost găsit de jurnaliști la fața locului, deși anterior spuse-se că nu există nicio urmă de echipament căzut în urma atacului rusesc. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Apărării a fost întrebat dacă sistemele României nu au văzut traiectoria dronelor. El a spus că de la „ posibilitate la probabilitate este o distanţă” și că nu au existat elemente care să ducă la această concluzie. Sistemele radar au limitele lor, iar din acest motiv au fost trimise echipe de oameni pe teren.


Accesează: