Evenimentul Zilei > Actualitate > Ministerul Sănătății, control „la sânge”. Măsuri de urgență la Spitalul Universitar
Ministerul Sănătății, control „la sânge”. Măsuri de urgență la Spitalul Universitar

Ministerul Sănătății, control „la sânge”. Măsuri de urgență la Spitalul Universitar

Ministerul Sănătății a anunțat luarea unor măsuri drastice și aplicarea unor amenzi pentru responsabili de la Spitalul Universitar care s-ar face vinovați de scurgerea de deșeuri și sânge în canalizarea orașului.

În urma controlului efectuat de o echipă de inspectori sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a București a Municipiului Bucureşti la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au fost aplicate amenzi în valoare de 5.000 de lei. Ministerul Sănătății a anunțat că sancțiunile au fot aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind gestionarea deşeurilor provenite din activitatea medicală, adică fluide biologice şi sânge.

În comunicatul transmis de Ministerul Sănătății se arată că s-a dat o sancţiune contravenţională în valoare de 3.000 lei persoanei responsabile (şef serviciu tehnic), pentru nerespectarea normelor în vigoare privind colectarea, tratarea şi evacuarea apelor uzate provenite din unităţile sanitare.

De asemenea, pentru nerespectarea prevederilor privind gestionarea deşeurilor periculoase a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei persoanei responsabile (şef Serviciu de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale – SPIAAM).

Alte măsuri dispuse în urma controlului se referă la revizuirea procedurii de gestionare a deşeurilor periculoase în care să fie cuprinse şi fluidele biologice, revizuirea procedurii „instrucţiuni de lucru – curăţarea şi dezinfecţia instrumentarului în blocul operator” şi anularea instrucţiunii privind dezinfectarea secreţiilor din vasele de aspiraţie/beclere, instruirea personalului, adăugarea în fişele de post a atribuţiilor privind gestionarea deşeurilor provenite din activitatea medicală (fluide biologice), persoanelor cu atribuţii în acest sens, efectuarea de determinări microbiologice ale apelor uzate lunar la laboratorul DSPMB, intensificarea demersurilor privind realizarea staţiei de epurare şi dezinfecţie a apelor uzate.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, anunţa la începutul săptămânii că va trimite miercuri Corpul de Control la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care, marţi, deputatul USR Emanuel Ungureanu a scris pe Facebook că „mii de litri de sânge contaminat şi alte deşeuri infecţioase de la sute de unităţi sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare”, printre aceste unităţi menţionând şi Spitalul Universitar.