Evenimentul Zilei > Actualitate > Milioane de oameni sunt supravegheați pe stradă. Tehnologia încalcă drepturile omului
Milioane de oameni sunt supravegheați pe stradă. Tehnologia încalcă drepturile omului

Milioane de oameni sunt supravegheați pe stradă. Tehnologia încalcă drepturile omului

Ministerul de Justiție din Coreea de Sud oferă companiilor private milioane de imagini faciale achiziționate ilegal pentru a le permite să antreneze algoritmi biometrici și să construiască sisteme de identificare și urmărire prin inteligență artificială în toată țara, fără acordul persoanelor vizate.

Un nou mod de a detecta noile boli din țară

Susținătorii confidențialității din țară și-au exprimat deja criticile față de proiectul de supraveghere, care acum pare să aibă un domeniu de aplicare mai larg decât se realizase anterior. De fapt, potrivit unei noi investigații a Hankyoreh, orașele Bucheon și Ansan din provincia Gyeonggi plănuiesc să implementeze un „sistem inteligent de investigare epidemiologică” folosind camerele CCTV în lunile următoare.

Noul sistem de supraveghere biometrică va instala până la 10.000 de camere și va include recunoașterea facială, a mersului și a măștilor. Algoritmii biometrici sunt instruiți pe datele colectate de la publicul care nu și-a oferit consimțământul, potrivit raportului.

Din documentul văzut de Hankyoreh, se pare că guvernul coreean intenționează să folosească sistemul pentru a analiza imaginile adunate de centrul de control CCTV pentru a detecta cazurile de noi boli în întreaga țară. Sistemele pot fi potențial utilizate în scopuri alternative, potrivit unui oficial anonim care a vorbit cu Hankyoreh.

Cu toate acestea, publicația a avertizat că aceste proiecte se bazează, în mare măsură, pe ocolirea consimțământului persoanelor atunci când vine vorba de informații biometrice, care altfel ar fi mult mai greu de obținut pentru companiile private.

Această situație a fost prezentată recent de avocații MINBYUN pentru o societate democratică, care au numit inițiativele o „încălcare fără precedent a drepturilor la informare ale oamenilor”. MINBYUN și Solidaritatea Populară pentru Democrație Participativă (PSPD) au cerut oprirea proiectului, precum și o întrevedere cu șeful Ministerului Justiției.