Evenimentul Zilei > International > Mike Pompeo ținut la poarta Vaticanului. Omul lui Trump n-a avut intrare la Papa Francisc
Mike Pompeo ținut la poarta Vaticanului. Omul lui Trump n-a avut intrare la Papa Francisc

Mike Pompeo ținut la poarta Vaticanului. Omul lui Trump n-a avut intrare la Papa Francisc

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a fost ținut la poarta Vaticanului, după ce Suveranul Pontif i-a transmis că nu acceptă vizite de stat din partea politicienilor aflați în campanie electorală.

Mike Pompeo a mers la Roma și la Vatican, într-o vizită de lucru, sperând că va obține sprijinul Sfântului Scaun în noul război rece pe care Statele Unite îl poartă împotirva Chinei. Socoteala de la Washington nu s-a potrivit cu cea de la Vatican. Suveranul Pontif, papa Francisc, i-a transmis lui Pompeo că nu-l poate primi.

Aceasta în condițiile în care președintele Donald Trump a solicitat Vaticanului să nu reînnoiască un pact bilateral de doi ani cu Beijingul cu privire la numirea episcopilor catolici în comunității din China, cu acordul Partidului Comunist Chinez. Secretarul american a cerut Suveranului Pontif să dea dovadă de curaj în combaterea persecuțiilor religioase, în special în China.

„Nicăieri libertatea religioasă nu este sub un asalt mai puternic, decât este în prezent în China“, a arătat el.

Mike Pompeo nu a fost primit de Papa Francisc în audiență, ca anul trecut, deoarece în general Suveranul pontif nu dorește să discute cu personalități politice aflate în campanii electorale în țările de proveniență. A fost primit, în schimb, de secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, cel care a creionat acorul încheiat cu China.

Momentul ales pentru discuții a fost însă, apreciază specialișțtii, total nepotrivit, în contextul în care Vaticanul a fost implicat, de curând, într-un nou scandal legat de achiziția unui imobil în Londra.

Procurorii Sfântului Scaun au declanșat o anchetă asupra tranzacției respective care a avut loc în perioada în care cardinalul Angelo Becciu era adjunctul șefului secretariatului de stat, principalul minister al statului papal. Există suspiciuni că mai mulți intermediari au obținut sume nejustificate, posibil cu complicitatea unor subordonaţi ai cardinalului.

Suma care s-a cheltuit este de 454 de milioane de euro și, mai mult, s-a descoperit că lipsesc chiar și 20 de milioane de euro din contul personal al Suveranului Pontif

În cele două zile pe care le-a petrecut la Roma, liderul american s-a declarat îngrijorat, în discuțiile cu premierul Giuseppe Conte și cu ministrul de externe Luigi di Maio, de atitudinea Partidului Comunist Chinez care încearcă să folosească influența economică pentru a obține avantaje strategice în Italia.

„Atunci când investesc, nu o fac pentru a construi parteneriate sincere cu beneficiu reciproc”, a afirmat Pompeo despre intențiile Chinei, solicitând Guvernului italian să ia în considerare problemele de securitatea națională și confidențialitate a datelor cetățenilor săi.

LA REPUBBLICA: „Drumul spre redresare este presărat cu o serie de obstacole, implementarea planului de relansare este decisivă”

Dezvăluiri despre consultanții lui Nicușor Dan. Legătura cu Dăncilă și un oligarh fugar