Comitetul Olimpic și Sportiv Român și-a ales, ieri, noul conducător. Astfel, în următorii patru ani, olimpisumul românesc va fi cârmuit de către Mihai Covaliu (39 de ani), fostul mare scrimer, medaliat cu aur olimpic la Sydney 2000, campion mondial în 2005 şi european în 2006.

Succesorul lui Petrache

Adunarea Generală ce a avut loc la sediul COSR nu a dat rezultatul alegerilor decât după mai bine de șapte ore de așteptare. Mihai Covaliu a fost ales președinte al forului după ce a obținut 128 de voturi, în timp ce Gabriela Szabo (fostă campioană olimpică la atletism tot la Sydney) a strâns doar 68.

„Cova” preia, așadar, frâiele de la Alin Petrache, cel care a demisionat din funcție din cauza neîndeplinirii obiectivului „tricolor” la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Ieri, în urma verdictului, Covaliu a fost vizibil emoționat la aflarea veștii, fiind conștient că are dificila misiune de resuscita sportul românesc de performanță pe durata desfășurării mandatului său. Este al 17-lea președinte ales al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în cei 102 ani de existență. „Sunt conştient că această funcţie reprezintă o mare responsabilitate. Situația actuală nu poate să ne satisfacă. Îmi exprim rugămintea și dorința ca membrii Federațiilor să ni se alăture pentru întreprinderea acțiunilor de redresare a sportului românesc în elita mondială. Cuvântul cu care am încheiat speech- ul de prezentare va fi la ordinea zilei, «împreună», pentru că împreună îmi doresc să reuşim şi să punem umărul la redresarea sportului românesc”, a declarat Covaliu, după alegeri. El îl va avea ca principal colaborator la COSR pe George Boroi, comandantul CSA Steaua.

Potec și Dedu sunt „vice”

Totuși, în acestă cursă, totul indica faptul că Szabo va fi numită în fruntea COSR, datorită experienței precedente, când a fost ministrul Tineretului și Sportului. „Cova” va părăsi acum șefia FR de Scrimă, iar locul său ar putea fi ocupat de legendara Laura Badea. Altfel, vicepreședinții COSR vor fi Camelia Potec, cu 151 de puncte, și Alexandru Dedu, cu 150 de puncte.