Evenimentul Zilei > Politica > Respinsă la Antifraudă, Mihaela Triculescu a preluat frâiele Fiscului
Respinsă la Antifraudă, Mihaela Triculescu a preluat frâiele Fiscului

Respinsă la Antifraudă, Mihaela Triculescu a preluat frâiele Fiscului

Premierul Viorica Dăncilă i-a dat satisfacție ministrului Eugen Teodorovici și a operat, în doi timpi și trei mișcări, o schimbare la vârful Fiscului. L-a revocat pe Ionuț Mișa și a numit-o în funcția de președinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, pe Mihaela Triculescu. Aceasta este economist cu peste 19 ani de experiență în mediul privat. În 2015, a participat la proba orală pentru ocuparea unui post de inspector la Antifraudă, dar a fost respinsă.

Eugen Teodorovici a cerut revocarea lui Ionuț Mișa și i-a prezentat premierului Viorica Dăncilă mai multe propuneri pentru funcția de președinte al ANAF.

Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Doamna Mihaela Triculescu este economist cu o vastă experiență. În ultimii trei ani a fost practician în insolvență, asigurând managementul procedurii de insolvență pentru mai multe companii. Noul președinte ANAF este licențiat în economie și absolvent al studiilor de master disciplina «Analiză diagnostic și evaluarea afacerilor» la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice. Decizia de numire intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial”, a transmis, ieri, premierul Viorica Dăncilă.

 

Obstacol în calea strategiei ministeriale

Conflictul dintre ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și șeful ANAF, Ionuț Mișa, este vechi. Nemulțumirea ministrului față de șeful Fiscului a atins un vârf și în vară, dar atunci Teodorovici spunea că nu-i cere demisie pentru că „nu vreau să-i stric concediul”. L-a lăsat să se bucure, nu doar de concediu, ci și de Sărbătorile de iarnă, dar ieri a pus piciorul în prag. „Am solicitat doamnei prim-ministru revocarea din funcție a președintelui ANAF, domnul Ionuț Mișa. Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, în special în zona economică, iar ANAF, ca principală instituție publică din România, trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie. În primul rând, este nevoie de schimbarea mentalității, să demonstreze că are un tratament onest față de contribuali”, a declarat Teodorovici.

Ministrul a adăugat că sunt câteva elemente esențiale pe care ANAF trebuie să le parcurgă în 2019, în primul rând o reformă care să includă și schimbarea atitudinii față de mediul privat. „ANAF trebuie să demonstreze că are un rol activ și corect în relația cu mediul de afaceri”, a punctat ministrul. Eugen Teodorovici s-a plâns, în ultima perioadă, că ANAF nu a strâns suficienți bani la buget din taxe și impozite. În vară, conflictul dintre cei doi s-a acutizat din cauza președintelui Iohannis.

 

Recuperarea banilor de chirie

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, îl soma, în vară, pe Ionuț Mișa să recupereze suma încasată drept chirie pe un imobil din Sibiu pe care președintele Klaus Iohannis l-a pierdut în instanță. „I-am cerut domnului Mișa să prezinte o astfel de situație. Legea, adică obligația domnului președinte Mișa este de a recupera orice fel de sumă. Eu sper să fi făcut, conform legii. Știe legea foarte bine”, declara Teodorovici în vară. El a adăugat că așteaptă ca Mișa să-i prezinte motivul legal pentru care ANAF nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul din Sibiu pierdut de familia preşedintelui Klaus Iohannis să treacă în proprietatea statului.

Tot în acea perioadă, ministrul spunea că nu poate discuta cu Mișa deoarece nu-i răspunde la telefon și îl persifla spunând că el nu are contre cu subordonații.

„În primul rând, nu există niciun conflict. Nu sunt schimburi de replici între ANAF şi ministrul de Finanţe, pentru că eu nu am replici sau contre cu subordonaţii mei. Ca să fie foarte clar. Dacă ar exista aceste contre, schimburi, nu ar mai fi subordonaţii mei”, declara ministrul. În cele din urmă, în urma manevrei unui notar, Iohannis nu a dat niciun leu la Fisc.

 

A reparat după Mișa

Eugen Teodorovici nu l-a suportat niciodată pe Ionuț Mișa. Pe vremea când acesta era ministru al Finanțelor (în guvernul Tudose), actualul ministru era președintele Comisiei de buget din Senat și cerea remanierea acestuia. Teodorovici critica măsura luată de acesta, de trecere a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat „Cine este Mişa? Mişa ursuleţul? Era un personaj de desene animate”, a afirmat Teodorovici. Acesta l-a mai acuzat pe Mișa că nu știe să explice modificările. „Mişa nu ştie să explice aceste modificări. M-am obosit să îi cer demisia. Cine îşi asumă efectele produse de Mişa în economie? El nu a participat nici măcar la rectificarea bugetară”, spunea actualul ministru. Eugen Teodorovici a anulat, la începutul anului, măsurile luate de Ionuț Mișa și a modificat termenii și modalitățile Declarației 600, documentul care i-a iritat pe contribuabili.